Hovudside

Hva Er Black Nigella?

by Walther

Hva Er Black Nigella?

Svart Nigella (Nigella sativa) er en blomstrende urt innfødt til Middelhavet og Sentral-Asia. Det er kjent for sine stikkende svarte frø, som står sentralt i tradisjonell indisk og Midtøsten mat og medisin. Svart Nigella er vekselvis kjent som fennikel blomst, muskat blomst, romersk koriander, svart spisskummen, sort frø, svart karve, Kalonji og charnuska. Denne deilige krydder har en rik historie. Dens bruk i matlaging dateres tilbake til antikkens Roma.

Beskrivelse


Den Nigella anlegget er et medlem av buttercup familie (Ranunculaceae). Det er en lavtvoksende urt, og nådde høyder på rundt 2 meter. Det bærer pistrete, forlater fjærlett ligner på de av fennikel. Fra juni til september, hvit eller lyseblå stjerneformede blomster vises midt i Lacy løvverk. Disse blomstene vike for bustete kapsler som inneholder plantens dyrebare frø.

Culinary Bruk


Nigella frø har liten duft, men når knuste de avgir en røykfylt, krydret, oreganolike, litt bitter smak. I fransk mat, er de noen ganger brukt som en eksotisk erstatning for sort pepper. De er ofte lagt til indiske retter og sauser som naan, korma, dhal, chutney og braised lam. Mest kjent, Nigella frø er en del av Panch phoron krydderblandingen. I Midtøsten matlaging, er Nigella frø tradisjonelt lagt til brøddeig og andre velsmakende retter. Disse frøene er også elsket av russiske kokker.

Historisk medisinsk bruk


Nigella frø har blitt brukt for medisinsk samt kulinariske bruker siden antikken. I sin bok "indiske urte rettsmidler," forfatteren CP Khare rapporterer tradisjonell ayurvedisk bruk av dette frøet som en carminative (et forebyggende mot gass og oppblåsthet), en vanndrivende (formidler av vannlating), en emmenagogue (formidler av menstruasjon) og en galactagogue (arrangøren av amming). Khare bemerker bruk av Nigella frø i India for mage plager, hudsykdommer og feber. I "A Modern Herbal," herbalist Maud Grieve drøfter også bruk av Nigella frø for å øke melketilførselen, samt en emmenagogue. Grieve nevner også dette frøet bruk som et insektmiddel.

Elizabeth M. Williamson bemerker i sin bok "Major Urter av Ayurveda" at inntak av Nigella frø har vist seg å redusere fertiliteten hos hannrotter. Williamson attributter også antimikrobielle og anti-inflammatoriske egenskaper til disse frøene.

Moderne forskning


I 2003 gjennomførte forskere ved Institutt for Veterinary Medicine ved King Saud University i Saudi-Arabia en studie for å undersøke de farmakologiske egenskapene til Nigella frø. De konkluderte med at de frø og oljer avledet fra dem, har anti-inflammatorisk, analgetisk, antipyretisk, anti-neoplastiske og antimikrobielle egenskaper, muligens på grunn av nærværet av den kjemiske forbindelse thymoquinone. Videre ble frøene funnet å oppvise en meget lav grad av toksisitet.