Hovudside

Hva det betyr å Gjødsle

by Walther

Hva det betyr å Gjødsle

Erfarne gartnere vite hemmeligheten av frodige, friske planter ligger i jorda Nesten alle arter vokser godt i en fruktbar leirjord, de rike, mørke smuldrete jord som gartnere håpe. Når grunnforhold er mindre enn ideelle, men gjødnings bidra til å fylle gapet. I hovedsak gjødsel gi næringsstoffer plantene trenger når jorda ikke kan levere disse næringsstoffene.

Syntetisk vs Naturlig


Syntetisk gjødsel, laget i fabrikker fra ulike petroleumsprodukter og kjemiske reagenser, kan gi noen nødvendig næringsstoff i en form som plantene lett assimilere. Organisk gjødsel, derimot, kommer fra planter og dyr kilder samt mineraler utvunnet fra jorda, og de har ikke alltid produsere resultater når den brukes til jord. Organisk gjødsel, men har relativt få helse, miljø og miljøproblemer knyttet til deres bruk i forhold til de syntetiske former.

Primære næringsstoffer


De tre tall som er oppført i de fleste gjødselprodukter reflektere prosenten av, i rekkefølge, nitrogen, fosfor og kalium de inneholder. Nitrogen stimulerer vegetativ vekst i plantene mens fosfor har en større effekt på rotvekst og dannelsen av blomster og frukt. Kalium har forskjellige roller i livene til planter, bidrar til å opprettholde generelle helse og motstand mot sykdom. Tallene 10-10-10 er for en felles, alle formål, kunstgjødsel som inneholder alle de viktigste næringsstoffer - nitrogen, fosfor og kalium - i et avbalansert forhold. Planter krever små mengder av mange andre næringsstoffer, men som mange organisk gjødsel inneholder i spormengder.

Påføringsmetoder


Gjødsel er nødvendig bare i løpet av aktive plantevekst om våren og sommeren. Hånd sveiv eller push-spredere distribuere granulære gjødsel jevnt over en eksisterende plen eller område av nakne jord i forberedelse til planting. Ellers granulære gjødsel må spres med hånden over jorda rundt eksisterende anlegg for å unngå kontakt med plantenes løvverk. Den samme fremgangsmåte brukes for gjødsel i pulverform. Flytende gjødsel har fordelen av å bli anvendt sammen med vanningsvann, noe som sikrer jevn fordeling.

Kompost som gjødsel


Plener og grønnsakshager har større gjødsel behov enn stauder, busker og trær fordi store deler av plantemateriale - gress og grønnsaker - er stadig fjernet, tar næringsstoffer med dem. Komposteringsanlegg avfall returnerer noen av næringsstoffene tapt og opprettholder den naturlige prosessen med næringsstoff sykling i jorda. Sammenlignet med en pose med 10-10-10 gjødsel, er kompost svært lav i lett tilgjengelige næringsstoffer, men det stimulerer samlet jordas fruktbarhet på en balansert og langvarig måte.