Hovudside

Betydningen av Pear Tree til kineserne

by Walther

Betydningen av Pear Tree til kineserne

En kinesisk bonde høstet 10.000 pærer i 2006 som ble formet som baby buddhaer. Inventive bonde, Gao Xianzhang, tilbrakte seks år på å perfeksjonere de intrikate babyen-formet pærer ved å dyrke dem inne glassfiber muggsopp på pæretrær. Han ble inspirert til å lage baby Buddhas av den klassiske 16-tallet kinesisk roman, "Reisen til Vesten." Den forteller historien om en imaginær frukt i form av en baby som gir evig liv til de som spiser det. En sammenheng mellom pæretreet, buddhisme og udødelighet har eksistert i Kina i 3000 år.

Langt Liv


Den gamle kinesiske mente at pære var et symbol på udødelighet. Den langlivet pæretre kom til å symbol lang levetid og god formue. I kinesisk litteratur, særlig poesi, ødeleggelse av et pæretre kom også til å symbolisere for tidlig eller tragisk død. Selv om det er få representasjoner av pærer i kinesisk kunst, hvor de er funnet, er gule pærer eller pæretrær brukes til å symbolisere gull av hell og fortjeneste.

Overtro


Ordet for pære i kinesisk, "fen li" bokstavelig talt betyr "å dele en pære" uttales på samme måte som ordet for separasjon. Symbolikken av pære kan tolkes dit hen at å dele en pære kan føre til separasjon. Superstitiously, trenger mange kinesere ikke dele en pære med sine kjære, for at de skal skilles.

Botany


Kina var dypt involvert i dyrking av pæretrær så tidlig som 3000 år siden. Skrifter som beskriver pære forplantning dato til tiden mellom 200 til 1000 f.Kr. Den berømte bok, "Tsee Ming Yau Su", ble ført i pennen av Chia Shi-yi i det 6. århundre. Avhandlingen chronicles pæretre produksjon for de 1500 årene før det.

Lore


I kinesiske eventyr og folklore pære brukes metaforisk for å illustrere sjenerøsitet. "King Rong ga bort Større Pears" og "The Magic Pear Tree" både forteller om ydmyke mennesker som nektet seg bedre eller større pærer og valgte å gi dem til andre. I "Magic Pear Tree" story en munk planter en pære frø som umiddelbart vokser inn i et tre. Han gir bort frukten.

Commerce


Den kinesiske eksporten i de tidlige 2000-tallet nådde 12,5 millioner tonn. Regjeringen startet i 1980 for å øke pære produksjon. Landet ble leverandør for mer enn to tredjedeler av pærer forbrukes internasjonalt. Pæretrær fylle mer enn 2,5 millioner hektar av Kinas jordbruksområder.