Hovudside

Lengde of Life for sitrustrær

by Walther

Lengde of Life for sitrustrær

Sitrustrær er generelt ansett "langlivede" planter, men dette begrepet kan bety alt fra 20 år til århundrer. Antall varianter av sitrustrær utvider hvert år, med nye kors og arter som er opprettet av vitenskap og landbruk fagfolk. Botanikere mener sitrustrær daterer seg tilbake 20 millioner år. De fleste moderne sitrustrær er vokst ut av komplementær rotstokken som øker sin immunitet og legger andre gunstige egenskaper. Nye sitrussorter som dyrkes i dag kan overgå livs spenn av de eldste sitrustrær, men bare tiden vil vise.

Lime Tree


Den eldste levende sitrus treet er en lind. Lindetrær er populære i Storbritannia, hvor svært gamle trær har blitt pleached eller vevd sammen til boulevard barrierer. Den eldste lind er i Italia og er rapportert å være mer enn 700 år gammel. Stammen har en omkrets på mer enn 20 meter. Sitrustrær er unikt strukturert for å leve til en alderdom. Mange har pigger for forsvar mot rovdyr. De stikkende oljer av frukten kan frastøte insekter. De er tolerante overfor tørke og noen er også ganske kaldt hardfør.

Satsuma


Satsuma er en av de eldste varianter av sitrus fortsatt i dyrking, og har en tendens til å leve et langt liv. Den eldste Satsuma ligger i Oita i Japan og er nær 200 år gammel. Den har grener som strekker seg 40 meter fra den 25 meter høye stammen. Satsuma ble lenge antatt å være en hybrid, men det har lite til felles med andre sitrus varianter. Det er mer sannsynlig å være en naturlig og vellykket anomali.

Orange


Det er appelsinlunder i California som er 80 år gammel. En av de opprinnelige Washington marine appelsiner er fortsatt i live i staten, og ble importert i 1870. Appelsintrær ikke begynner å bære frukter før de er 4-6 år, men lager år kan mer enn å betale for denne investeringen.

Kultur


Riktig situasjon og pleie av en sitrus kan øke levetiden. De eldste sitrustrær har blitt babied i sine senere år og nøye skjermet. Sitrustrær krever godt drenert organisk jord, full sol, beskyttelse mot kjølige temperaturer, bi-årlig gjødsling og effektiv beskjæring. Mulches og årlig gjødsel vil bidra til å oppfylle deres næringsbehov. God luftsirkulasjon vil bidra til å forhindre mange av de ruster og andre soppsykdommer som kan plage sitrustrær.