Hovudside

Hvilken type Clouds Gjør Tornadoes?

by Walther

Hvilken type Clouds Gjør Tornadoes?

Tornadoer dannes ved foten av cumulonimbus skyer, spesielt når disse skyene slå inn super tordenvær. Den oppdriften av cumulonimbussky bevirker en traktformet sky å danne ved bunnen av cumulonimbussky. Når denne trakten berører bakken, blir det en tornado.

Cumulusskyer


Den første fasen av skydannelse som fører til en tornado er cumulus sky. Cumulusskyer er puffy, hvite skyer som vises ofte selv i stille vær. De oppstår når varm, fuktig luft stiger og møter kaldere luft, noe som medførte at fuktigheten kondenserer til skyer. Det finnes flere typer cumulus skyer, og Cumulus congestus, eller tårnlignende cumulus skyer, er det mest sannsynlig å bli cumulonimbus skyer.

Cumulonimbus skyer


Cumulonimbus skyer dannes fra cumulus skyer, ofte langs en kaldfront. De er lave til middels nivå skyer, høye og tette, og de er ofte forbundet med torden og lyn. Cumulonimbus skyer har en karakteristisk ambolt form, med en flat topp på grunn av vindskjær. De kan se ut som en stor sopp. Lyn kan stige ned fra den flate toppen; dette kalles ambolt lyn. Disse ambolt formede skyer er de største skyene i atmosfæren.

Mesocyclones


Den vindskjær på toppen av en ambolt-formet cumulonimbussky kan føre til en konvektiv sløyfe av luft for å begynne å spinne i skyen. Deretter oppdriften bevirker at spinne luft til å vippe oppover, vertikalt. Denne vertikale updraft deretter roterer inne i skyen og en Mesosyklon former. På dette punktet, er skyen en del av et super tordenvær, med kraftig vind og ofte mye regn og hagl.

Tornado


Denne skyen, med en Mesosyklon i det, kan bli en tornado på grunn av et fenomen som kalles den bakre flanke downdraft, eller RFD. Denne downdraft oppstår fordi regn fra skyen drar Mesosyklon i skyen ned mot bakken. På dette punktet, kan du se en trakt sky synkende fra cumulonimbussky. Når Snabelsky berører bakken, blir det en tornado i løpet av få minutter. Tornadoen kan vare fra noen minutter til over en time. Til slutt, kjøler RFD av varm luft strøm til tornado, og det minker i kraft og fart.