Hovudside

Mann & Kvinne plantedeler

by Walther

Mann & Kvinne plantedeler

For å reprodusere, må plantene engasjere seg i pollinering. Dette er en seksuell aktivitet som foregår i blomster som produserer frø og frukt. Anatomi av et anlegg omfatter hann- og hunndeler som hver spiller en spesifikk rolle i pollinering prosessen. Noen planter har hann- og hunndeler, mens andre ufullstendige planter har bare den ene eller den andre. Disse plantene er avhengige av vind, insekter eller dyr å pollinere nærliggende planter av det motsatte kjønn.

Stamen


Blomstene har en stamen på hver blomst. Denne mannlige kjønnsorgan inneholder to grunnleggende komponenter --- de pollenknapper og filamenter. Fibrene er lange, tynne, trådliknende deler som støtter pollenknapper. De støvknapper er festet til filamentet ved enden nærmest åpningen av blomsten. Disse pollenknapper bære pollen som er nødvendig for å reprodusere seksuelt, ifølge University of Illinois Extension.

Pollen må komme i kontakt med hunndelene for å starte prosessen. På perfekte blomster med begge kjønnsorganene, kan en svak bris være nok til å forårsake kontakt mellom støvbærer og hunndelen av anlegget. Ellers må et insekt eller en annen transportør transportere pollen til en kvinnelig blomst.

Pistil


Den kvinnelige motstykke til stamen er pistil. Denne kvinnelige plante organ mottar pollen fra støvbærer og bruker den til å forplante arten. Pistil består av tre komponenter.

Stigma, som ligger på toppen av pistil, er en klebrig tips som feller pollen og holder det, hindrer det fra å flytte andre steder. Pistil inneholder også en slank tube som holder opp stigma, kjent som stilen. Dette røret gjør at pollen å gå ned til en annen del kalt eggstokk, som er der anleggets ovules ligger. De ovules blir befruktet og til slutt bli frøene for anlegget. Eggstokken blir frukten av anlegget.

Petals


For mennesker, er den mest attraktive delen av en plante ofte blomstens kronblader. Kronbladene er visuelt tiltalende og noen ganger lukter godt. Men kronblader er ikke bare for menneskets glede. Kronbladene også tiltrekke pollinatorer som finner dem attraktive. Ulike planter trenger ulike pollinatorer å bære pollen fra de mannlige delene av plantene til de kvinnelige deler. Hver plante har sin egen spesielt utviklet kronbladene for å tiltrekke seg de mest effektive pollinatorer, enten de er bier, flaggermus, eller noe annet. Både mannlige og kvinnelige blomster har petals.

Begerblad


Begerbladene på en plante er beskyttere av sine knopper. De er de grønne, grønne, petal-lignende deler som ligger like under blomstring potion av anlegget. Begerbladene gi den skjøre knopper beskyttelse mot elementene for å sikre at de overlever til forfall. Både mannlige og kvinnelige planter inneholder begerbladene.