Hovudside

Hva er leirjord og loamy jord?

by Walther

Hva er leirjord og loamy jord?

Leirjord er en type jord tekstur som inneholder en blanding av sand, silt og leire partikler. Mange planter vokser best i loamy jord fordi det ikke bare holde fuktighet, men også gir luftsirkulasjon. Men ikke alle loamy jord er identiske; de er klassifisert basert på deres andeler av sand, silt og leire.

Jord Texture Basics


Sand, den største type jord partikkel, føles modig å ta på. Sandbunn har god lufting, men ikke holder vann også. Silt partiklene er mindre enn sand, og er glatt, men ikke klebrig. Leirpartikler er den minste og føles klissete å ta på. Leire jord beholde vann godt, men tillater ikke for luftsirkulasjon, noe som gjør det vanskelig for plantene å vokse.

Typer Loam


Loamy jord er kategorisert etter deres andeler av ulike jordpartikler. For eksempel, loamy sanden er for det meste sand, men inneholder noen silt og leire. Leire leirjord har enda proporsjoner av sand, silt og leire, men føles klissete når det er vått. Silty leirjord er hovedsakelig silt, men også inneholder leire og sand. Du kan finne andelen utvalgene av silt, leire og sand i ulike typer leirjord, som for eksempel siltig leire leirjord og sandholdig leire leirjord, ved å undersøke en USDA diagram kalt "Jord Textural Triangle".

Identifisere Texture


Hvis du er usikker på hva slags jord du har, presse en klump med fuktig jord til en ball, åpne din hånd og finne ut hvor lett ball pauser. Jord som har en grov tekstur, som for eksempel sand og loamy sand, vil bryte enkelt. Sand loams og silt loams, som har en medium tekstur, vil endre form lett og vil ikke bryte så lett. Leire og leire loams, som har en fin tekstur og generelt føles klissete, motstå bryte mer enn andre teksturer.

Endring av Soil


Legge jord endringer til jord forbedrer sin tekstur. For eksempel, hvis du har en sandholdig leirjord, jord endringer hjelpe din jord holde mer vann. Hvis din jord er en leire eller siltig leirjord, endringer øke luftsirkulasjonen og gjøre jorda mindre klissete. Vanlige jord endringer inkluderer kompost, alderen gjødsel, Sphagnum torv, flis eller parkett bark. Bestem din jord tekstur før du legger endringene slik at du kan bestemme hvilke endringer som vil være mest effektive.