Hovudside

Om Påskeliljer

by Walther

Om Påskeliljer

Påskeliljer får sin slekten navn Narcissus fra den greske myten om samme navn. Narcissus var en kjekk ung gresk mann som var ganske forelsket i hans eget utseende. En dag han oppdaget sin refleksjon i et basseng med vann. Lener seg over å få et bedre utseende, falt han inn og druknet.

En av de mest populære blomster dyrket i USA, påskeliljer er lett å vokse og raske til å formere seg. For mange amerikanere, de lyse gule ansikter av påskeliljer er de første tegn på at den lange vintersesongen er avsluttet.

Historie


Blomstene vi i dag kjenner som påskeliljer oppsto i Midtøsten og Middelhavsområdet i Spania og Portugal. Den første omtale av påskeliljer i historien var rundt 300 f.Kr. Når dyrket av grekerne og romerne, som brakte den til England, påskeliljer tapte til slutt tjeneste og ble en Wildflower til tidlig syttende århundre.

Identifikasjon


Den opprinnelige påskelilje er en lys eller gyllen farge og har en trompet-lignende corona i sentrum med petals hele veien rundt. Ofte trompet er en kontrastfarge, og med bruk av hybrider påskeliljer selv kan nå varierer i farge fra hvit, gul og oransje til rosa og lys greener. En hardfør staude pære som blomstrer om våren, påskeliljer er svært tilpasningsdyktige, men foretrekker en rik, godt drenert jord i delvis eller full solen.

Typer


Mye bestridt av botanikere, er det mellom 40 og 200 forskjellige påskelilje arter og underarter, og mer enn 25.000 hybrider, med mer enn 13.000 oppført på den offisielle Daffodil Databanken. De er delt inn i 13 klassifikasjoner i den offisielle system. Denne metoden for klassifisering er i hovedsak brukt til blomstershow, hvor dyrkere introdusere nye hybrider og konkurrere om Best in Show.

Størrelse


På grunn av det store antallet av hybrider, kan påskeliljer blomstrer måle fra 1/2 tommers til 5 inches i diameter. Du kan finne pærer som når en plante høyde på 2 inches eller to meter, noe som gjør dette til et ideelt utvalg for våren hagen. Ofte brukt i masse beplantning, mange gartnere plante flere hundre knoller av to eller tre varianter å forlenge vekstsesongen.

Geografi


Bortsett fra de mer delikate varianter, for eksempel papir Hvit, er påskeliljer vokst så langt nord som den kanadiske grensen, og er ganske hardfør i kalde og snørike klima. Vanligvis en av de første vårblomster, kan de tåle snø, selv etter at knoppene vises. Påskeliljer er også vokst gjennom hele det sørlige USA, bortsett fra de nedre deler av Florida og Mexicogulfen.

Advarsel


Selv om pærer av påskeliljer er bitter og ikke en bærebjelke for hjort og ekorn, de er giftige og bør ikke stå rundt barn og dyr.