Hovudside

Lys Krav til en Colorado Blue Spruce

by Walther

Lys Krav til en Colorado Blue Spruce

Colorado blå gran (Picea pungens) er en saktevoksende eviggrønt tre hører hjemme i USA, hvor det er et populært tre for kjølige, fuktige hager. Blå gran vokser om en fot i året, og når vanligvis høyder mellom 30 til 50 meter i hjemmet hagen. Blå gran er tolerant for fullt sollys, samt delvis skygge, når de dyrkes i et egnet klimasone.

Beliggenhet


Colorado blå gran er innfødt til sentrale Rocky Mountains i USA, vokser naturlig i fuktige områder på en høyde mellom 6000 og 11.000 meter. Treet er tilpasningsdyktig til en rekke lysforhold, og vil vokse i full sol eller delvis skygge. "Iseli Foxtail" er en sorten bedre egnet for varme, lyse forhold. Colorado blå gran misliker luftfuktighet og sterk varme, og er et dårlig valg for sørlige strøk. Treet er en passende landskap tre for USDA soner 4A til 7B.

Jord


Colorado blå gran er svært tilpasningsdyktig til forskjellige jordtyper, og vil vokse i leire jord samt sandbunn. Gran dyrket i fullt sollys må vannes oftere enn de som var dyrket i delvis skygge, som jorden vil tørke ut raskere. Colorado blå gran har en høy toleranse for salt, og kan håndtere korte perioder med flom samt korte perioder med tørke. For best resultat, vann vel og plante i en organisk, godt drenerende jord.

Vedlikehold


Colorado blå gran foretrekker fuktige forhold, og vil ha stor nytte av et tynt lag av organisk mulch. Spre mulch rundt treet, bruke ballen i tak av greiner. Ikke trykk mulch opp mot stammen. Mulch hjelper å holde på fuktigheten i jorda, mens også regulerer jordtemperatur. Blå gran trenger ikke beskjæring. Blå gran gjør det bra hvis plantet på nordsiden av en bygning, hvor det vil få mindre sterkt lys enn de som dyrkes i en sørvendt beliggenhet.

Problemer


Colorado blå gran er svært utsatt for cytospora forderve. Canker infiserer nederste greinene, drepte hele grener og gjør veien opp i treet. Nåler tørke ut og slå rødbrun før slippe av. Skjære vekk infiserte grener, og vann treet jevnlig for å hjelpe bekjempe problemet. University of Florida Extension anbefaler å plante mer sykdom motstandsdyktig hvit gran (Abies concolor) i det østlige USA. Hvis dyrket i sterkt lys i en varm tørr sommer, er treet mer utsatt for midd. Styr med miticide ved symptomer.