Hovudside

Hva er de fem typer brannslukkere?

by Walther

Hensikten med et brannslukningsapparat er åpenbar: å slukke en brann. Hva noen ikke skjønner, er imidlertid at det er fem typer brannslukkere, hver med sin egen spesielle design og funksjon. Ved hjelp av riktig type brannslukker for brannen på hånden kan bety forskjellen mellom tapt utstyr, skade på eiendom eller enda verre.

Klasse A


Typiske brennbart materiale kan bli slukket av en klasse A brannslukningsapparat. Dette inkluderer materiale slik som tre, plast, gummi, papir og tøy. Klasse A brannslukningsapparater er også merket med et tall som representerer nivået av vann det holder og hvor mye ild som kan slukkes med det også.

Klasse B


Branner forårsaket av noen form for brennbar væske kan håndteres med klasse B brannslokkingsapparat. Brennbare væsker inkluderer bensin, fett, parafin, olje og selv oljebasert maling. Klasse B brannslokkingsapparater er også merket med et nummer som representerer et estimat av arealet den apparat er i stand til å håndtere.

Klasse C


Klasse C brannslukningsapparater er ment for håndtering av branner forårsaket av apparater eller elektrisk utstyr. Dette inkluderer verktøy, hvitevarer, stikkontakter, brytere og ledningsnett. På grunn av en ekstremt høy risiko for elektrisk støt, er en klasse C brannslukker den eneste apparat som skal brukes når du arbeider med elektriske branner. Dette er fordi slukkemiddel inne i en klasse C brannslukningsapparat er en ikke-ledende stoff.

Klasse D


En klasse D brannslukningsapparat er ment for bruk med brennbare metaller og farlige materialer. Klasse D brannslukkere kan normalt finnes i fabrikker og laboratorier. Disse apparater er ikke merket med en numerisk verdi.

Klasse K


Store branner som er forårsaket av matoljer eller fett kan håndteres med en klasse K brannslukningsapparat. Populært med store restauranter og catering selskaper, er Klasse K brannslokkere sakte på vei inn i bolig kjøkken også.