Hovudside

Stauder med lilla blomster

by Walther

Stauder med lilla blomster

Lilla blomstrende staude blomster legge til en fargeklatt til hager. De kombinerer godt med gule og røde blomster og tiltrekker seg mange arter av sommerfugler, samt bier. Flerårige blomster er et flott tillegg til en hage fordi de kommer tilbake år etter år, noe som sparer tid og penger på reseeding.

Delphinium


Dagens delphiniums er vanligvis hybrider av Delphinium elatum, D. grandiflorum, D. exaltatum og D. formosum. Lilla nyanser av Delphinium inkluderer fiolett og lavendel. Delphiniums varierer fra tre til seks meter i høyde og én til tre meter i bredde. Planten trives i kjøligere temperaturer og tåler ikke tørke. Det blomstrer på forsommeren og er hardfør i USDA sone 3 til 8. Den foretrekker full sol og moderat fuktig, godt drenert jord. Delphinium er medlem av buttercup familie og er innfødt hele USA.

Lavendel


Lavendel, Lavandula angustifolia, dyrkes for sine duftende blomster som vanligvis blomstrer fra juni til august. Det er hardfør i USDA sone 5 til 9. olje av lavendel anlegget er vanligvis brukes i parfymer, såper og poser og sies å ha en beroligende effekt ved innånding. Lavendel er en flerårig urt som kan vokse til 1,5 meter høy og bred. Den foretrekker full sol og svakt alkalisk jord.

Purpursolhatt


Purpursolhatt, Echinacea purpurea, blomstrer fra juni til oktober med lavendel til lilla blomster. Det er en urteaktig staude som tåler tørre forhold. Planten er hardfør i USDA sone 3 til 9 og foretrekker full sol eller delvis skygge og fruktbare, godt drenert jord. Det er en hardfør plante som er innfødt til Midtvesten og sørøstlige statene. Purpursolhatt er ofte brukt som en grense plante i hager.

Lilla Aster


Sent lilla aster, Symphyotrichum patens, kalles også sprer aster. Det er en urteaktig staude som kan vokse opp til tre meter høye med en to-fots spredning. Planten er hardfør i USDA sone 4 til 8 og foretrekker full sol til delvis skygge og tørre til mellom, godt drenert jord. Lilla asters blomstre fra august til oktober, og varierer i farge fra fiolett til blå.

Joe Pye Weed


Joe Pye luke, Eutrochium purpureum, er en urteaktig staude som er hardfør i USDA sone 4 til 9 og innfødt til Nord-Amerika. Blomstene blomstrer fra juli til september, og er lys lilla å blålilla farge. De er små og vokser i klynger. Joe Pye luke kan vokse opp til sju meter høye med en fire-fots spredning. Den foretrekker full sol og fuktig, fruktbar jord. Joe Pye luke kan brukes til stor effekt i en hage som en grense plante.