Hovudside

Akvatiske Stem Planter

by Walther

Vann stilk planter er en gruppe av planter med en lignende vekstmønster. De produserer lange stilker, mange ganger nå flere titalls meter lange, som vokser blader, men svært få grener. De er primært støttes av vann oppdrift i stedet for av spindelen, som er meget sprøtt. Når stammen pauser, blir det frigjort del en ny plante. Disse plantene er populære i akvarier og vanligvis trenger sterkt lys og tung trimming å se sitt beste.

Vann Wisteria


Vann blåregn (Hygrophila difformis) er en populær og vanlig dyrket stammen plante innfødt til sørøst Asia. Den dyrkes for sine blonder-lignende, dypt kutt, lys grønne blader på noder langs en tynn og sprø grønn stilk. Røttene spirer fra de samme noder som bladene og danne en sammenfiltret masse i vann og vil også feste i underlaget.

Vann blåregn liker sterkt lys, men vil vokse i mellom lysforhold, med minst to watt fluorescerende lys per gallon av vann i tanken. Det trenger ikke karbondioksid befruktning, men gjør mye bedre med det. Det drar nytte av jern befruktning, men vil ellers overleve normale tank forhold. Vann Wisteria vil vokse i surt vann ned til en pH-verdi på 5, og opp til 8.

Fanwort


Fanwort (Cabomba caroliniana) er innfødt til den amerikanske sørøst og er en langvarig favoritt i akvarier og dammer. Den kan danne store massene utendørs i solfylte områder eller tjene som et bakteppe og fiskeoppdrett habitat i akvariet. Den har en forgrenet, tynn sprø stilk med nål-lignende, vifteformede blader i kranser som er tre fjerdedeler av en tomme bred. Det vil vokse lange røtter og feste seg til underlaget, men kan også dyrkes flytende.

Fanwort liker veldig sterkt lys med minst 3-4 watt fluorescerende lys per gallon i akvariet. Det liker temperaturer på kjøligere side og vil begynne å lide hvis temperaturen komme over 78 grader. Den kan overleve kalde temperaturer og har blitt invasiv i New England, hvor den sprer og choker ut innfødte planter.

Dwarf Rotala


Dwarf Rotala (Rotala) er en av de enklere å vokse, rød-farget stilk planter til akvariet. Det er også populært i vann hager hvor det kan vokse over overflaten og blomsten. Den har en slank stilk og små ovale blader som nå om lag en fjerdedel av en tomme lang. Ny vekst er rød og blekner til grønn som den alderen.

Dverg Rotala trenger høy lys til å produsere røde blader, men vil vokse i medium lys som ligner på vann blåregn. Den kan tilpasses til mange typer av vannforhold, men liker temperaturer for å være i midten av 60-tallet til midten av 80-tallet. Det kan tolerere et bredt pH-område fra 5 til 8.