Hovudside

Compact Fluorescent Farer

by Walther

Sparepærer bruker mindre strøm enn tradisjonelle glødepærer de ofte erstatter. Disse lyspærene har blitt svært populært, og noen land er selv banning glødelamper. Men kompakte lysrør har sine egne farer, og trenger spesiell håndtering for å være trygge, spesielt i husholdninger med barn.

Kvikksølv i Compact Fluorescent Lights


Fluorescerende pærer er belagt med et tynt lag av kvikksølv, et giftig tungmetall. Når de knuses, kan kvikksølvdamp flykte opp i luften. Usikre produksjon prosedyrer har forårsaket arbeidere i fabrikker som produserer kompakte lysrør å ha symptomer på kvikksølvforgiftning, inkludert hjernen og nyreskader. Direktoratet for giftige stoffer og Disease Registry har mer informasjon om de syke effektene av kvikksølv. (Se referanse 2 nedenfor.)

Mengden kvikksølv i en individuell pære er liten og neppe å forårsake alvorlig skade, men du bør unngå å bryte en kompakt fluorescerende pære. Hvis en bryter, Environmental Protection Agency (EPA) har foreslått noen enkle sikkerhets og rengjøringsprosedyrer som vil hindre skade (se referanse 1 nedenfor).

Sikkerhet nærheten en Broken Compact Fluorescent


Ifølge EPA, hvis du bryter en kompakt fluorescerende pære, bør du følge disse enkle retningslinjene:

Hold venner og familie vekk fra området der pæren blakk. Åpne et vindu, sørg for at alle forlater rommet i minst 15 minutter, og holde døren lukket. Hvis air condition eller varmesystemer beveger luft inn eller ut av rommet, slå dem av midlertidig slik at kvikksølvdamp ikke slipper ut.

Sjekk din lokale regjeringen søppel forskrifter for å finne ut om de forurensede materialer kan kastes på vanlig måte eller om de må bringes til en spesiell deponi.

Opprydding Instruksjoner for harde gulv


Først feie opp de større glassbitene ved hjelp av noe stiv og disponibel, for eksempel et stykke papp. Legg alle fragmenter i en metall-lokk glasskrukke, eller en plastpose med en lufttett. Deretter bruker tape slik som pakking eller duct tape for å plukke opp de mindre fragmenter. Til slutt, grundig rengjøre området med en våt papirhåndklær, som også bør forkastes i en lukket beholder.

Opprydding Instruksjoner for Carpet


Kast klær eller klut materiale som har kommet i direkte innhold med brutte pære, og vaske klær slitt under opprydding. Hvis skoene har kommet i direkte kontakt, bruk samme vått papirhåndkle prosedyre som med harde gulv. Til slutt, under og etter de neste par vakuum rengjorde av teppet, åpne vinduer og slå av ventilasjonssystemer.

Andre farer


Kompakte lysrør kan også utløse problemer for folk med lys følsomhet. Spekteret av lys som kommer fra en kompakt fluorescerende er forskjellig fra den glødende spekteret at mange folk er vant til. Noen har rapportert hud eller øyne klager på grunn av følsomhet for lys. Andre har migrene som forverres av flimring og nynnet av pærene. Disse problemene har alt forbedret som teknologien er videreutviklet. Greenfacts.org rapporterer at disse problemene er relativt uvanlig (se referanse 3 nedenfor).