Hovudside

Hvordan Torpedo Grass Spre?

by Walther

Torpedograss (Panicum repens) er et ugress som ble introdusert i USA i slutten av det 19. århundre fra Afrika eller Asia. Det tiltenkte formålet med anlegget var dets bruk i beite som fôr avling. Men anlegget rømte dyrking i mange regioner og raskt begynte å fortrenge stedegen vegetasjon med sin aggressive vekstrate. Torpedograss spres gjennom en bestemt metode.

Modus av Spread


Torpedograss er en flerårig plante som sprer seg med underjordiske stengler kalles jordstengler. Selv om weed også produserer frø, er frøet lydspredning variabel. Frø og jordstengler av torpedo gress kan bevege seg gjennom vannet. Hvis gresset er trukket opp, de resterende fragmenter av rotstokker i jorda fører til vekst av nye planter.

Habitat


Luke er funnet mest omfattende i sand, våt jord av myrer, grøfter, dammer, innsjøer og elvebredder, våtmarker og elvemunninger i tropiske og subtropiske regioner i USA De jordstengler vokser direkte fra kystlinjen og kan trives i vann. Torpedograss vokser også i innlandet, tørrere bakken og tåler tørke. Luke forårsaker størst problemer i avlinger som sukkerrør og tilpasser seg godt til områder av sol og delvis skygge.

Beskrivelse


Torpedograss har en moden høyde på opptil 3 meter med skarpe, torpedolignende voksende tips som gir luke sitt navn. De uppersides av de stive, lineære, flate eller brettet blader er hårete og er ofte belagt i en voksaktig, hvitt belegg. De luke blomstrer med 3 til 9-tommers lang panicle-type blomsterstanden. Vegetativ reproduksjon ved hjelp av jordstengler fragmenter er den viktigste metoden for anlegget ekspansjon.

Kontroll


Siden selv en meget liten del av jordstengler fører til vekst av nye planter, er bruk av herbicider sterkt anbefalt metode for plantekontroll. Mekanisk kontroll er bare moderat effektiv i å kontrollere ugress. University of Florida Extension siterer bruk av glyfosat som den mest effektive kontroll kjemisk. En annen anbefalt kjemisk er imazypyr. Alle kjemikalier er systemisk i naturen og selges under ulike produktnavn.