Hovudside

Typer av Ash Wood

by Walther

Ask tre er meget sterk, fleksibel, holdbar og tung - så tung at det var en gang kjent som Widow Maker fordi de store grener ville noen ganger bryte ut og falle, drepe noen uheldig nok til å bli stående under. I dag er denne verdsatt tre som brukes i å lage et bredt spekter av produkter: hus, møbler, sportsutstyr, og gulv.

Svart Ash (Fraxinus nigra)


En av de første trærne til å miste sin løvverk i høst, vokser den svarte asketreet i sumpene i det nordøstlige USA. Det blomster om våren, når over 60 meter høy, og har grå bark. Den sorte aske er den eneste treet i Nord-Amerika som ikke har fibre som forbinder årringene til hverandre. Dette faktum gjør veden høyt verdsatt blant Basketmakers, fordi det lett kan skrelles av i lange strimler. Disse strimler blir kuttet, vasket og vevd inn i kurver. I generasjoner har indianere i Nordøst brukt svart aske å lage kurver og matter.

Grønn Ash (Fraxinus pennsylvanica)


Vanligvis tidligst tre å endre farge i høst - noen ganger så tidlig som Labor Day - den grønne ask vokser i fuktig jord, helst elv og bekker, i østlige og sentrale Nord-Amerika. Den blomstrer om våren, når rundt 60 meter høy, og har grå bark. Det er en av de mest populære dekorative trær, mye plantet over hele Canada og USA. Veden av den grønne aske er svært populært i gitar-making industrien fordi det er lett, har en vakker korn, og gir en optimal lyd. Kjente gitar-making selskaper som Fender og Gibson bruke aske i produksjonen av sine gitarer.

Hvit Ask (Fraxinus americana)


Den hvite aske treet vokser i fuktig jord i østlige Nord-Amerika. Den blomstrer om våren, når 70 til 80 meter høy, og har grå bark. Det kalles "hvit" på grunn av de lysegrå undersiden av bladene og den hvite veden den produserer som brukes til å lage gulv, møbler, og verktøyet håndtere. Tre av hvit aske er den foretrukne tre for å lage balltre. Nesten alle dagens balltre er laget av hvit aske høstet fra New York eller Pennsylvania.