Hovudside

Avlinger som vokser best i høyereliggende strøk

by Walther

Avlinger som vokser best i høyereliggende strøk

Voksende frukt og grønnsaker i en stor høyde setting - høyere enn 5000 fot - er utfordrende. Det er mange faktorer å vurdere blant annet dårlig jord, en kort vekstsesong, kraftig vind og en mangel på flat mark. Det er imidlertid avlinger som gjør det bra i høytliggende forhold. Gjøre sine sjanser enda bedre ved å vite hvordan man skal håndtere de utfordringene som presenteres.

Jord endringer


Uansett hva avling du vokser i stor høyde, endre jord med kompost eller husdyrgjødsel på en årlig basis. Mange jordsmonn i høyereliggende strøk er fattige og mangler på næringsstoffer. De kan være leire og trenger lufting eller for basisk for avlingene. En jord test hjelper deg bestemme hvilke endringer dine spesielle hage behov. Årlig tilling legger på næringsstoffer og lufter tyngre leire jord.

Hevet senger


Hevet senger er en løsning på dårlig jord, men de gjør mer enn det. En hevet seng lar deg styre drenering, noe som er et problem med leire jord. Fôr den med netting under matjord holder ut skadedyr som jordrotter og ugress. Gjør det dypt nok for noen rotgrønnsaker du har planer om planting. Rotgrønnsaker, for eksempel poteter, sjalottløk, løk, hvitløk, gulrøtter, neper, rødbeter og pastinakk, gjøre det bra i høyereliggende strøk.

Velge plassering


Sollys er viktig for en god hage, men det kan være vanskeligere for hagen din for å få nok i høyereliggende strøk. Full sol hele dagen er best, men ikke alltid mulig. Velg et sted som gir plantene dine så mye sol som mulig. Dette gjelder spesielt for bladgrønnsaker. Hvis du vokser salat, Collard, rosenkål, kål, spinat eller brokkoli, har et solrikt sted.

Veksthus


Veksthus kan være nødvendig for å vokse frukttrær eller tomater. Tomater trenger ekstra varme for å vokse godt. Frukttrær trenger beskyttelse mot vinden. Men selv med et drivhus, kan du ende opp med en liten avling av små frukter.

Row Covers


Rad dekker er lette deksler som passer over en rad av avlinger. De lar i sollys og vann, men også holde på varmen og beskytte plantene mot vind og frost. Løsne dem som plantene vokser. De gjør det enklere å dyrke grønnsaker, slike grønne bønner, noen squash og poteter, uten et drivhus.