Hovudside

Når skal ta Lilac Borekaks?

by Walther

Når skal ta Lilac Borekaks?

Hage syrin (Syringa vulgaris) er ikke lett å forplante fra borekaks, og du vil sannsynligvis ha mest suksess hvis du ta stiklinger snart etter blomstring når treets veksthormoner er på sitt høyeste. Hvis du bare vil ha en eller to nye planter, kan du ha mer suksess grave opp skyter fra rundt treet enn fra å ta stiklinger.

Om Lilac


Lilla er et lite tre fra tempererte regioner i Europa og Asia. Den moderne dobbelt blomstrete lilla er noen ganger kalt fransk lilla fordi det ble avlet av en fransk planteforedler, Victor Lemoine. Lilla er lett å vokse og hardfør i sitt naturlige utbredelsesområde, men vanskelig å vokse og formere seg utenfor det. Det er vanskeligere å vokse syrin i den dype Sør fordi det er for varmt og fuktig. Lilac trenger også sol og misliker svært lyssky steder. Lilla blomster om våren, etterfulgt av et utbrudd av blad og stilk vekst, deretter knopp vekst for neste år. Når bladene modnes, er den lilla ut av "vokse mode" og borekaks er neppe roten. Lilac produserer blomster på gamle tre og hvis beskjæres i det hele tatt, bør det beskjæres om våren etter blomstring. Av høsten, vil du også bli beskjæring bort neste års blomster.

Forstå Borekaks


En rekke phytohormones, inkludert auxin, regulere produksjonen av stengler og røtter. De samles på stilk noder - de små knuter hvor bladene blir med stammen. Under normale omstendigheter, disse nodene produsere nye blader og stengler, men hvis du avskåret planterøttene, vil anlegget prøve å produsere nye røtter fra en stamme node. For vellykkede borekaks, sørg for at du har en eller to friske stamceller noder i skjære medium. Borekaks må holdes konstant fuktig under forplantning fordi de ikke har noen røtter til å ta opp vann på vanlig måte og vil raskt tørke ut. Dekk potte skjæring med plast baggies inntil røttene har dannet.

Lilac Borekaks


Ta stiklinger snart etter blomstring, noe som kan være april til juni, avhengig av hvor du bor. Ta nye stammer av bartre ca 6 inches lang og trekke knopper eller nye blader av de lavere stilk noder.

Andre metoder for forplantning


Syriner ofte suger opp fra røttene eller lavere trestamme. Eldre syriner som kan vokser på sine egne røtter (ikke podet) vil produsere ekte planter som ligner på den overordnede. Du kan vanligvis finne en grønnskolling som allerede vokser sine egne røtter og pot det. For hjem gartnere, er dette den enkleste måten å forplante og har en høyere suksessrate enn borekaks. Du kan også vokse lilla fra frø, men det tar mye lengre tid å få en blomstrende syrin fra frø enn vokst fra borekaks eller suckers.