Hovudside

Den beste måten å Trellis Pole Beans

by Walther

Pole bønner, som navnet antyder, vokser best når stand til å klatre vertikalt på en slags struktur. Over mange år gartnere har kommet opp med et bredt utvalg av støtte for pole bønne vinstokker (stolper, staver, teepees, gjerder, A-rammer), og mange av disse utfører ganske godt. Bestemme som støtter systemet er best for din pole bønne avling vil avhenge av estetikk, mengden av bønner du vokser og hvor mye plass du har i hagen.

Tenk om dine behov


Som urbane hagearbeid stiger i popularitet, er pole bønner får en god mengde oppmerksomhet. Som en av de få grønnsakene som vokser vertikalt i stedet for horisontalt, kan pole bønner være stor for hager uten mye plass. Det finnes flere typer trellises og støtte for dette anlegget enn du kan forestille deg. Men å velge den rette for din situasjon bør være relativt enkelt. Før du begynner å bygge din støtte (hvis du ender opp med å bygge noe i det hele tatt), bestemme hvor mange pole bønner du har tenkt å vokse, hva slags plass du er villig til å vie til avlingen og hva estetiske bekymringer du har.

Pole eller Stake Option


Uansett struktur, er den ideell høyde for en pol bønne støttesystem omtrent åtte meter høy, ifølge Wasatch Community Gardens. Tradisjonelt har pole bønner blitt dyrket på polene. Dette er den enkleste prosess som omfatter å drive en 9-fots stav eller stang om en fot ned i grunnen. Pole bønne frø er sådd ved siden av stangen, og naturligvis snor seg opp strukturen. Dette er kanskje ikke den mest estetisk løsning, heller ikke gi for store avlinger av bønner. Men hvis du plante en liten avling av pole bønner og ikke bryr seg mye for stil, vil dette være den enkleste løsningen langt.

Teepee Approach


På den andre enden av malen spekteret er Teepee espalier. Teepee espalier er også rett og slett konstruert, som består av tre 8-fots stolper eller staver. Disse trenger ikke å bli drevet ned i jorden på grunn av strukturen vil være selvbærende. Som med indianar lavvo, er disse polene lente sammen og bundet på toppen. Deretter plante polet bønne frø på det punktet der hver stake berører bakken. Med litt innsats fra din side, vil plantene naturlig snor seg opp strukturen, møte i midten. Selv om denne strukturen gir større avlinger av pole bønner, tar det også opp mer plass i hagen, slik at du mindre rom for andre avlinger. Hvis utseende er viktigere enn plass til deg, dette er en enkel, effektiv støtte system.

A-ramme Trellis


A-ramme espalier er ditt tredje alternativ. Wasatch Community Gardens tilbyr en enkel design som består av "to av tre 4 av 5 ft. Rammer dekket med bred stormasket wire eller plast netting for å lage bokstaven 'A' sett fra siden." Når begge sider er lente sammen, de er festet på toppen for stabilitet ved hjelp av hengsler eller mer mesh. Pole bønne frø blir så sådde langs bunnen av hver side, og vil jobbe seg opp maskene til toppen. Denne løsningen gjør det mulig for mindre vertikal vekst, og støtter de største avlinger av pole bønner. De som avskyr utseendet av netting i hagen vil ikke å lide lenge; pole bønne vinstokker vil dekke strukturen i forfall. Hvis du ønsker større avlinger med mindre vertikal vekst, er det A-frame espalier sannsynligvis det beste alternativet.

Hvorfor ikke en standard Trellis?


De som aldri har vokst pole bønner lurer kanskje på hvorfor en tre espalier i den tradisjonelle krysser form (tenk på en tic-tac-toe styret) vil ikke fungere. Sannheten er, selv om dette skjemaet vil fungere, det er ikke ideelt. Pole bønner, ifølge Wasatch Community Gardens, foretrekker en hovedsakelig vertikal struktur. Mens mange planter vil vokse seg både horisontalt og vertikalt, gjør pole bønner beste går i én retning. Horisontale lameller vil ikke skade anlegget, men de er bedre ansatt med noen annen avling. Velge riktig espalier system for hagen din bør være enkel, og til slutt vil hengsel på din egen smak, beskjære størrelse og hage plass.