Hovudside

Aster Plant Fakta

by Walther

Aster Plant Fakta

Aster blomster er medlemmer av to nært beslektede slekter i taksonomiske familien Asteracaea, også kalt Compositae. Disse blomstrende arter er ofte plassert i dekorative hager som prydplanter. Hundrevis av forskjellige Aster arter er innfødt til regioner over hele verden. De viser en rekke fysiske egenskaper og andre egenskaper, men de deler alle viktige likheter som skiller dem fra andre grupper av blomster.

Typer


Alle asters ble klassifisert som ett slekter til vitenskapelige myndigheter brøt dem i to separate taxa: symphyotrichum og aster. Arter i slekten Aster bare vokse i deler av Europa og Asia, med ett unntak. Den alpine aster (Aster alpinus), den eneste medlem av Aster slekten som er innfødt til Nord-Amerika, er funnet i det nordvestlige Canada og Alaska. Flertallet av asters i Symphyotrichum er innfødt til USA og Canada. Ifølge en publikasjon gjennom North Carolina State University, er de fleste asters dyrket for bruk i hager i USA avlet fra New York aster.

Kjennetegn


Aster plantene ofte vokse til flere meter i høyde, noen større arter kan komme opp i 4 til 5 meter høy, mens mindre arter er 1 til 2 meter. Mange asters har en større sideveis spredning enn vertikal høyde, som ofte strekker seg 3 til 6 meter i hver retning. Asters er kjent for sine prangende blomster som kan blomstre i en rekke farger, inkludert hvit, lilla og flere nyanser av rødt. Deres løvverk fremstår som blader som vokser rundt 3 til 4 inches lang.

Miljø og hardførhet


Avhengig av nøyaktig arter, kan en aster dyrkes i klima over hele USA. Mange arter er hardfør i sone 5 til 9, og noen kan overleve i enda varmere eller kaldere klima. Både den hvite panicle aster (S. lanceolatum) og glatt blå aster (S. lavae) er hardføre i praktisk talt alle amerikanske delstaten. Ifølge en publikasjon ved University of Florida, asters krever fuktig og veldrenert jord til å produsere levende blomstrer, men de kan overleve i områder med relativt tørr jord.

Skadedyr og sykdommer


Asters er sårbare for skadelige insekter, soppmidler og bakterielle sykdommer. De kan bli angrepet av vanlige skadedyr som bladlus, leafminers og badevekt. Flere alvorlige planteskadegjørere, herunder mais earworm og whiteflies, kan også påvirke asters selv om de ikke er den foretrukne vert av disse artene. Aster gulfarger er en alvorlig sykdom av asters og flere andre grupper av blomstrende planter, inkludert noen tusenfryd. Ifølge en webside på University of California nettsted, kan asters også bli smittet med tomat flekket wilt virus og Fusarium wilt, som er forårsaket av Fusarium oxysporum sopp. Begge disse sykdommene er smittsom og er i stand til å drepe deres vert.