Hovudside

Early Spring pærer

by Walther

Tidlige vårblomster tyder på at de kalde, mørke dager på vinteren drar, og vekstsesongen begynner. Med litt videre planlegging, kan en hage plantes med tidlige våren pærer som blomstrer gjennom hele vårsesongen. Alle vårløker ikke blomstrer på samme tid, så å plante en blanding av pærer som blomstrer til litt forskjellige tider vil holde hagen full av blomster.

Bloom Sequence


Tidlig våren kommer i forskjellige måneder i året i ulike regioner. Noen steder ser vårblomster i slutten av januar, mens andre må vente til slutten av mai. Vårløker alltid blomst i samme rekkefølge, selv om de kan blomstre i forskjellige måneder i kaldt eller varmt klima.

De fleste vårløker eneste blomst i regioner som har kalde vintre. De krever en kald sovende periode for å utløse vekst og blomst. Vanligvis er den kalde perioden må være ca 12 uker. Voksende vårløker i regioner uten kalde vintre krever kunstig kjøling pærene å utløse vekst.

Late Winter


Den tidligste pærer blomst i slutten av vinteren, mens snøen er fortsatt på bakken. Bladene rote gjennom snøfonnene som solen blir varmere og dagslys timer forlenge. Vinter Aconitum (Eranthus) er den første til å blomstre, etterfulgt av snøfnugg (Leucojum), herlighet av snøen (Chionodoxa) og snø dråper (Galanthus).

Veldig tidlig på våren


Krokus er de neste vårløker til blomst. De små arter krokus kommer først, etterfulgt av varianter av gigantiske krokus. Små arter Narcissus blomst på omtrent samme tid, sammen med squill (Scilla).

Tidlig på våren


Påskeliljer er de store knoller av tidlig på våren. Det er få steder så vakkert som en eng full av gylne påskeliljer. Drue Hyacinth (Muscari) blomstrer på samme tid, og de to er ofte plantet sammen. Wood Hyacinth (Endymion) også blomster tidlig på våren.

Landskaps


Fordi tidlig på våren pærer blomst før de fleste trær og busker har blader, de kan plantes i områder som vil være svært lyssky senere i vekstsesongen. De vil ha droppet sine blomster, lagret energi for neste års blomstring, og døde stille tilbake til bakken før trærne kastet tung skygge.

Tidlige pærer er ofte plantet i bakken dekker fordi de er ferdig blomstring før de fleste bakken dekker begynner å vokse. Noen er til og med plantet i gresset, som de går i dvale før plenen er klippet i løpet av våren. Krokus er spesielt begunstiget for planting i gresset.