Hovudside

Bakgrunnsinformasjon om Bean Planter

by Walther

Bakgrunnsinformasjon om Bean Planter

Bønne planter har vært dyrket i mer enn 7000 år, og var et kosttilskudd stift blant innfødte indianerstammer. I dag er de et populært avling i hjemmet grønnsakshage. De vokser lett i mildt varmt klima og er allsidig: spise dem friske, tørkede, frosne eller hermetisert.

Historie


Vanlige bønner, inkludert grønne bønner, marineblå, lima og kidneybønner, oppsto i Sør-Amerika, trolig Guatemala, ifølge Texas A & M University. Indianere brakte dem til Nord-Amerika og Christopher Columbus senere introduserte dem til Europa. De var et yndet mat av oppdagelses fordi de lagret godt når tørket og var høy i ernæring.

Typer


Grønne bønner spises fersk med pod og kommer i to varianter - pole bønner og bush bønner. Avskallede bønner blir vanligvis tørket og brukt i supper og stuinger, selv soyabønner blir også benyttet fersk eller malt til pulver. Både grønne bønner og avskallede typer kommer i hundrevis av farger. En liten, rund lima bønne funnet i Karibien produserer giftige mengder cyanid, ifølge Texas A & M University.

Ernæring


Bønner er kraftstasjoner av ernæring. For bare 20 cent per 1/2 kopp servering, gir de 6 til 7 gram protein. En porsjon har 100 til 120 kalorier og 25 til 30 prosent av USDA daglige verdien av fiber, i henhold til Idaho Bean kommisjonen. De er også høy i B-vitaminer, jern og kalsium.