Hovudside

Hvordan kan jeg få min Ved å tørke ut?

by Walther

Kanskje du har forsøkt å tenne en brann i en peis med tre som ikke er helt tørket ut. Prøv som du kan for å unngå det, må du stadig tenne ilden. Dette kan skje for en rekke årsaker. Først ble treet som veden kom nylig hugget og veden er fortsatt "grønn" fordi naturlig Kapillarkrefter vil fortsette å holde treet i live selv om det er kuttet ned. I tillegg kan det ha vært betydelige regner som holdt veden fuktig.

Bruksanvisning


•  Kutt tre i god tid før den blir brukt. Det tar omtrent ett år for fyringsved å være "erfarne". Krydder er veden tørker ut og stoppe kapillærene i trefibrene for å slutte å slikke vann. Hvis du kjøper tre, spør når treet ble kuttet og stablet. Hvis det er mindre enn ett år gammel, kjøpe trevirke fra en annen kilde.

•  Bruk en motorsag og kutte veden inn lengden på peisen, så kløyves med en øks eller en kile. Du vil vesentlig forkorte tørkeprosessen hvis du gjør dette så snart som mulig.

•  stable veden på en slik måte at det vil oppmuntre sirkulasjon av luft og la i maksimal sollys. Videre aldri sette en presenning direkte på tre fordi det hemmer luftstrømmen og vil ikke la sollyset i å fremskynde herdeprosessen. Snarere, finne et sted å stable veden ved siden av en vegg. Plasser et ark av presenning på veggen, så stor som du stable, og oppføre presenning over stabelen av tre, som vil fremme luftsirkulasjon og la i sollys. Til slutt bør nederst i bunken av tre aldri berøre det bare jord, så sette et stykke kryssfiner under stakken eller bygge en plattform for stabelen din før bygge stabelen.