Hovudside

Hvordan ta vare på Gladiolus pærer

by Walther

Med bare en liten bit av forståelse og en liten bit av gangen, Gladiolus pærer kan brukes fra år til år, noe som gir flotte buketter til å nyte gjennom mange sesonger. Personer som bor i kaldere klima trenger å grave opp og lagre til stengelknoller (pærer) gjennom vintermånedene. Selv om knoller blir dyrket i et varmere klima, er det viktig å grave opp knoller og skille dem fra hverandre for å hindre overbefolkning.

Bruksanvisning


•  Grav opp knollene med en hage spade. Vær nøye med å grave rundt pærene for ikke å skade dem. Det optimale tidspunktet å gjøre dette på er mellom 6-8 uker etter at oppblomstringer har falmet. Hvis ønskelig, kan løkene også bli fjernet fra bakken så sent som det første fallet frost. Fjerne dem fra bakken før temperaturen synker nok at bakken begynner å fryse.

•  Skjær av stilkene fra stengelknoller ved hjelp av en skarp to hage saks eller hagesaks. Stilkene kan trimmes så langt som pæren selv. Forkaste stilk stykker.

•  Rengjør stengelknoller. Begynn med forsiktig risting eller gni seg skitt og deretter skylle dem av i vann. Air tørke pærer i et lunt sted i ca to uker. Sørg for å ordne pærer i en enkelt fil linje på avisen for å hindre pærene fra beholde fuktighet og råte. Ikke stable pærene oppå hverandre.

•  Bryt av de gamle stengelknoller og kast dem. De gamle knoller vil bli plassert under de nyere knoller som hadde dannet nærmere hvor stilkene av blomsten vokse fra. Ikke fjern skall rundt nyere corms.

•  Air tørke stengelknoller for sju dager som før. Sortere og kaste noen stengelknoller som er for små (vanligvis mindre enn 3/4 cm i diameter). Stengelknoller som er kvestet eller som har misfargede flekker som kan bety en usunn anlegget bør også kastes.

•  Oppbevar stengelknoller løst pakket i enten brune papirposer, gamle nylonstrømper eller grunne skuffer. Stengelknoller bør oppbevares på et kjølig, mørkt og tørt sted. Det er viktig å gi god luftstrøm til pærene å hindre rotting under lagring gjennom vintermånedene.