Hovudside

Tusenben Worms på Freds Liljer

by Walther

Tusenben Worms på Freds Liljer

Fredslilje (slekten Spathiphyllum) er en vanlig potteplante fra den søramerikanske tropisk regnskog. Dette anlegget er foretrekkes for sin skinnende bladverk og unik blomst form. Giftig ved svelging, kan fredslilje være skadelig for små barn og kjæledyr. Insekter og andre skadedyr er vanligvis ikke finnes på anlegget siden det er vanligvis holdes innendørs. En tusenbein på anlegget kan ikke nødvendigvis være problematisk.

Skolopendere


Selv om de kan ha lignende egenskaper, skolopendere er ganske forskjellige fra ormer. Skolopendere tilhører gruppen av leddyr kalles Chilopoda. De har en lang, flat, segmentert legeme med 15 eller flere par av ben - ett par per segment. Disse skapningene har giftigste munnpartiet og lever av insekter og andre små leddyr. De fleste mindre skolopendere er sjelden skadelig for mennesker, men større tropiske arter kan ha en smertefull bite. Skolopendere er rovdyr og ikke skadelig for planter.

Orm


Flere dyr blir referert til som "ormer". Vanligvis ordet brukes for å beskrive lang funksjonsfriske, beinløse skapninger som lever i jord. Mange slike dyr kan ikke være ormer i det hele tatt. Det er flere grupper av ormer inkludert rundormer, meitemark og flatormer med tusenvis av arter i hver gruppe. Den vanlige meitemark lever i jord og anses gunstig, ikke problematisk, for planter.

Lignende arter


Skolopendere og ormer kan også forveksles med tusenbein. Tusenbein tilhører gruppen av dyr som kalles Diplopoda. De har rørformede, segmenterte kropper med ben på undersiden. De fleste kroppssegmenter synes å ha to par av ben. Disse lange, saktegående dyr er planteetere, men generelt er ikke alvorlige planteskadegjørere.

Skadedyr om Peace Lily


En tusenbein på en fredslilje kan være fordelaktig. Siden skolopendere lever av insekter og andre leddyr, kan de faktisk hjelpe planten ved å spise insekter som ellers kunne ødelegge det. Skolopendere tendens til å leve i fuktige, mørke områder og kan finne slike forhold rundt potteplanter. Andre skapninger funnet på stueplanter krever riktig identifikasjon for å finne den beste behandling for fjerning.