Hovudside

Når bør Mums plantes?

by Walther

Når bør Mums plantes?

Krysantemum er Tusenfryd-lignende blomster som ofte dyrket i høst, men kan også bli funnet i løpet av våren. De trives i kjøligere årstider og tilbyr et bredt spekter av farger. Mums kommer i gult, oransje, rød, lilla, bronse, rosa og hvitt. De kan ha enkle petal ordninger eller dobbel petal former og kan være bitte lite pom poms eller store 4-tommers blomstrer. Krysantemum trenger lite stell og kan plantes når som helst, så lenge de er plantet tidlig nok til å etablere en god rot basen.

Varianter og former


Det er hardføre og nonhardy former krysantemum. De nonhardy varianter er vanligvis selges som potteplanter i planteskoler og blomsterbutikker. De hardføre planter kan overleve de fleste vinterforhold og vil resprout fra utløpere til våren. De enkle og doble varianter er ganske vanlig, men mødre kommer også i andre kronblad og blomsterformer. Pigger har lange, rørformede kronblad, og pomponger er runde putefor- tegning formede blomster. Pute, eller "Azalea" typer, er tidlig blomstring buskete planter. Det er også anemone, edderkopp og skje typer blomster former.

Ved å plante


Krysantemum som er plantet på våren må være plantet etter siste dato for mulig frost. De fleste mødre er hardføre, men krever tid å etablere før de er utsatt for påkjenninger av ekstrem varme eller kulde. Mødre kan også være plantet i høst, men de krever seks uker å etablere før kalde temperaturer ankommer. Planter som er helt moden kan plantes når som helst, bortsett fra i løpet av vinteren. Mødre kan også dyrkes fra frø, og disse bør bli sådd to måneder før første forventede frost.

Forplantning


Krysantemum må deles når de spriker og begynner å dø ut i midten. Mums er enkle å dele ved å kutte roten massen i seksjoner og deretter plante hver seksjon som et eget anlegg. Borekaks er også en enkel metode for forplantning. Borekaks kan være forankret ved hjelp av en rooting hormon i en jordløs medium. De root ganske raskt, og deretter kan dyrkes i full størrelse planter. Mums vokser ikke lett fra frø, og plantene ta flere år å produsere blomster.

Omsorg


Mums er noen av de enkleste blomster å ta vare på. De produserer best i full sol i en godt drenert jord. Alle typer jord ser ut til å være tilstrekkelig for blomstene, men det er en god idé å innlemme kompost i jorden for å gi næring og tilth. Krysantemum trenger gjennomsnittlig vann, og jorda kan få lov til å tørke ut mellom vanning. Mate plantene om våren med en balansert gjødsel. Mulching over vinteren vil bidra til å beskytte røttene fra ekstrem kulde.