Hovudside

Fysiske egenskaper av Radon

by Walther

De fleste amerikanere er kjent med radon bare fordi deres lokale lover kan kreve dem til å teste et hus for det før til å kjøpe eller selge eiendommen. Fortid som er svært lite allment forstått om sine fysiske egenskaper. Men det er i radon egenskaper at årsakene er å finne for hvorfor det er så mye til stede i vårt miljø, hvorfor er en tendens til å konsentrere seg på visse steder, og hvorfor det utgjør en helsefare.

Identifikasjon


Radon er et element. Det er symbolet for den periodiske tabell over elementet er "Rn", og den har et atomnummer på 86. Det er radioaktiv, noe som betyr at det ofte avgir ioniserende stråling. Det er også en edelgass, som gjør det uten lukt, farge, og har et meget lavt nivå av kjemisk reaktivitet med andre stoffer.

Creation


Radon er et resultat av andre, tyngre elementer som faller fra hverandre gjennom en prosess som kalles radioaktiv nedbrytning. Radioaktive elementer er ustabile av natur, og deres radioaktive utslipp kan sees som atomene falle fra hverandre og sende svært ladede biter av seg selv spinne av. Når dette skjer, blir et gitt element inn i en annen, lettere element. Den radioaktive kjede som fører til radon begynner med uran, som brytes ned til radium, og deretter inn radon.

Nærvær i Nature


Fordi radium er nesten omni tilstede i jordas steiner og jord, om enn i små mengder, er radongass konstant som slippes ut i små mengder alle rundt oss. Ifølge US Public Health Service og US Environmental Protection Agency (EPA), denne gassen enten siver ut av jorda og ut i atmosfæren, eller finner veien ned i grunnvannet, og slippes ut i miljøet på den måten. Høye konsentrasjoner er ofte funnet i nærheten av mineralkilder på grunn av dette.

Isotoper


Det er 36 kjente isotoper av radon, og alle er svært ustabil. Det mest vanlig forekommende versjon er 222 Rn. Det er mest vanlig, fordi det har den lengste halveringstiden eller tiden det tar før halvparten av materialet råtner. Denne perioden er ca 4 dager, mens andre versjoner av radon kan vare for så lite som bare sekunder. Ved gjennomgår radioaktiv nedbrytning og falle fra hverandre, denne versjonen av radon avgir alfapartikkel og resten blir elementet polonium.

Helsefare


Det er generelt antatt at radon, på grunn av sin utbredelse, står for det meste av bakgrunnsstråling til stede på jorden, og de fleste av en typisk persons stråling over deres levetid vil være på grunn av radon. Ifølge EPA, er radon den nest største årsaken til lungekreft i USA, og forårsaker omtrent 20 000 dødsfall årlig.

Radon i hjemmet


Radon fysiske egenskaper har mye å gjøre med hvorfor det er ansett som en helsefare i boliger og bygninger. Det er veldig tungt for en gass, så dårlig ventilert og lav-legging områder blir naturlige innsamlingspunkter for radon. Imidlertid er radon kontaminering en meget enkel problem å løse, en kombinasjon av tetning opp gulv- og vegg sprekker i kjelleren kombinert med forbedret ventilasjon løser de radonproblemer.