Hovudside

Rainforest Orchids

by Walther

Rainforest Orchids

Orkideer er noen av de vakreste planter i regnskogen. Selv om de ser delikat og skjør, de er faktisk ganske hardfør og har funnet unike måter å overleve i en svært konkurransedyktig økosystem. Disse plantene er i fare for å bli utryddet på grunn av den raske ødeleggelse av regnskogen. Med mer enn 25.000 kata arter, er det fortsatt tusenvis av nye arter ennå ikke er oppdaget. Tre kjente arter er cattleya, maxillaria og epindendrum.

Cattleya


Cattleya orkideer er den største gruppen av regnskog orkideer, med ca 60 forskjellige arter som finnes i Sentral- og Sør-Amerikanske jungelen. De blir ofte kalt "Queen of Orchids" på grunn av sin skjønnhet og popularitet. De fleste cattleyas vokse høyt i treet baldakin på toppen av andre planter og produserer store fargerike blomster, ofte brukt i corsages. Selv om de vokser på toppen av andre planter, har de ikke bruke de andre planter for næringsstoffer, bare for fysisk støtte for å få nærmere lyset de trenger. I motsetning til de fleste blomster, cattleyas ofte Crossbreed i naturen. Cattleyas kommer i et bredt spekter av farger og kan vokse alt fra noen inches til noen få meter høy.

Maxillaria


Maxillaria er ikke veldig prangende orkideer som de pleier å produsere små, enkle blomster på korte pigger. Som de fleste orkideer, de også vokse på toppen av andre planter som en måte å oppsøke mer lys og få næringsstoffer fra luften. De produserer pseudo-pærer, pære-lignende stengler, og har tykke og læraktige blader. Noen kan vokse så lite som 2 inches høy, mens andre kan vokse ca 3 meter. Deres form er også lik de fleste orkideer fordi formen av pæren ser ut som en kvinnelig insekt, som lokker insektene til hann blomsten. Selv om de ikke produserer store blomster, har de en tendens til å frembringe unike dufter, slik som kokos og kanel. Navnet på planten kommer fra det latinske ordet for "kjeve" på grunn av likheten av kolonnen og leppen av anlegget som for et insekt kjeve.

Epidendrum


En av de vanligste måtene å skille en epidendrum fra en annen orkidéarter er av frilly eller fringed leppe av blomsten. Epidendrum tendens til å produsere små og delikat forseggjort blomster. Mest epidendrum produsere en duft, men noen gjør det ikke i det hele tatt. Selv om det ofte funnet i jungel og tropiske regnskoger, de er en av de mest tilpasningsdyktige orkidéarter og kan bli funnet i ulike klima, for eksempel solfylte felt og fuktige skoger. Epidendrums produsere lyse, holdbare blomster med et bredt fargespekter. De er høye, siv-lignende planter med klumper av vakre blomster på toppen. De er naturlig motstand mot insektplager og produsere blomster gjennom hele året.