Hovudside

Moden Høyde på en hvit Gran treet Hedge

by Walther

Moden Høyde på en hvit Gran treet Hedge

Hvit gran, også kjent som katt, skunk, enkelt og Canada gran, er medlem av furu familie innfødt til Nord Amerika. Den har korte grønne nåler, en omtrent konisk form og tynn, skjellete, grå-brun bark. Hvit gran vokser godt i et bredt spekter av jordtyper og naturtyper. Denne eviggrønne kan nå imponerende høyder i naturen, men er vanligvis holdt trimmet når det brukes som et landskaps treet.

Størrelse


Disse grantrær vokse til mellom 40 og 80 meter høy ved forfall i de fleste tilfeller. Noen eksepsjonelle eksemplarer av hvit gran kan vokse så høyt som 90 til 120 meter høy, spesielt i optimale vekstforhold. Dette treet har en konisk krone strekker seg nesten ned til bakken, med en spredning på opptil 15 meter, og en koffert som kan nå opp til to meter i diameter. Sin store størrelse gjør gran mer egnet til bruk som en skjerm eller prøven tre i landskaps beplantning snarere enn som en hekk eller grensen. Hvite gran hekker trenger regelmessig trimming for å holde dem små.

Foretrukne betingelser


Hvit gran vokser seg større under ideelle forhold. Den gjør best i full sol, men tåler områder med delvis skygge. Hvite grantrær foretrekker fuktig jord med god drenering, selv om de kan overleve på litt våte eller tørre områder. Som de fleste evergreens, gjør dette treet best i sur jord, men det har en høyere toleranse for alkalitet enn mange av sine slektninger. Dette gjør hvit gran passende for landskapsbruk i områder som Midtvesten, som har store forekomster av naturlig kalkstein.

Vekstrate


Hvit gran vokser forholdsvis sakte. Det kan produsere frø så tidlig som fire år, men det vil ikke modne helt før det er minst 30 år gammel. Hvite gran frøplanter og unge vokser saktere enn andre trær i samme type skog. I naturen disse trær forbli i story i opp til 70 år. Eksponering for full sol kan øke frøplante vekstrater, akselererer den naturlige modningsprosess.

Typer


Ikke alle hvite grantrær vokser til samme høyde eller i samme hastighet. Ifølge University of Illinois, har Densata variasjon et tett kjegleform og en langsommere vekst. Dette treet er også kalt Black Hills gran. Dverg sortar mer egnet for bruk i små rom er også tilgjengelig, inkludert Conica, også kalt dverg Alberta gran eller dverg hvit gran. Dette treet blir bare ca 3 til 10 meter høy og fungerer godt i kompakte plantings.