Hovudside

Kan tørris Gå i en Pool?

by Walther

Kan tørris Gå i en Pool?

Tørris er frossen karbondioksid - som betyr at det er ekstremt kaldt. Når brakt til romtemperatur, raskt sublimerer det, noe som betyr at det faste stoff går direkte fra faststoff til gass som molekyler unnslippe overflaten. Når du slipper tørris i vann, vil det boble raskt som CO2 sublimerer. Du kan gjøre dette i et svømmebasseng, så lenge du ikke gjør det innendørs - men det er flere forholdsregler du bør observere.

Hvordan CO2 fryser


Molekyler i væsker og faste stoffer blir holdt sammen av intermolekylære / ioniske interaksjoner - tiltrekningen mellom positive og negative ioner i en saltkrystall, f.eks. Interaksjoner mellom molekylene av karbondioksid er relativt svak, slik at de må kjøles til en ekstremt lav temperatur før den CO2 vil fryse. Det er fordi temperaturen er et mål på gjennomsnittlig energi av bevegelse - så kjøligere temperatur menes den gjennomsnittlige molekyl i gassen beveger seg langsommere. Så snart temperaturen er blitt redusert under dens frysepunkt, er molekylene av CO2 beveger seg langsomt nok til at de svake intermolekylære krefter de opplever kan holde dem sammen som et fast stoff.

Tørris i bassenget


Vannmolekylene i bassenget er ved en mye høyere temperatur enn tørris, slik at kollisjoner overføre energi fra vannmolekylene i tørris, kjøles ned i vannet samtidig oppvarming av karbondioksid. Som molekylene på overflaten av tørris bevege seg raskere, de skaffer tilstrekkelig energi til å bryte fri fra det faste stoff og unnslippe som gass. Det store overskuddet av CO2 produsert skaper en enorm mengde bobler, som er grunnen tørris er så populær i klasserom demonstrasjoner.

Sikkerhet med CO2


Kroppen din trenger oksygen. Som det sublimerer, forskyver tørris noe oksygen, midlertidig å skape en sone med høy CO2-konsentrasjon. Dermed kan det virke som en kvelende, dvs. en kjemikalie som fortrenger oksygen, og potensielt bli farlig. Ikke plasser tørris i et innendørs basseng. Også oppmerksom på at avhengig av hvor mye tørris du legger til, vil luften rett over et utendørsbasseng i utgangspunktet har en høyere konsentrasjon av CO2 enn den omkringliggende luften, minst til disse høye nivåer spre. Ikke legg til store mengder av tørris i bassenget og deretter bade; ikke la store mengder av tørris i et trangt rom.

Sikkerhet med cold Objects


Tørris er ekstremt kaldt - 109 grader Fahrenheit eller nedenfor. Derfor, hvis du prøver å plukke opp en blokk eller chip av tørris med hånden din, kan du skade deg selv dårlig - akkurat som du ville gjort hvis du prøvde å plukke opp en varm gjenstand. Hvis du plasserer tørris i bassenget, IKKE klare det med bare hendene. Det er best å slippe den i bassenget med hansker og / eller tang, på hvilket tidspunkt vil det begynne å boble raskt. Store mengder av tørris kan skape en slags "tåke" like over overflaten av bassenget. Husk at denne "tåke" inneholder en høy konsentrasjon av CO2, så ikke prøv å stikke hodet i det - du trenger oksygen for å puste.