Hovudside

Er Roses monocots eller dicots?

by Walther

Er Roses monocots eller dicots?

De fleste planter er delt inn i to hovedkategorier, monocots og dicots. Begge typer planter er grønne og blomstrende, med stengler, rotsystemer og reproduksjon via pollen. Men det er noen store forskjeller mellom de to typer plantefamilier. Rose planter er i dicot familien.

Monocot


Hvis du skulle ta et tverrsnitt av stammen av anlegget og ser på det, ville du se de vaskulære bunter. Disse vaskulære bunter er som arteriene av anlegget, som frakter næringsstoffer gjennom. I en enfrøbladet blir de vaskulære bunter spredt gjennom stammen. Bare 10 prosent av monocots er woody. En enkel måte å gjenkjenne en monocot er å se på hvordan den vokser. Monocots vokse opp, snarere enn ut. Eksempler på monocots inkluderer bambus, orkideer, pære planter, gress og palmer.

Dicot


En dicot s vaskulære bunter er i en perfekt ring tett til utsiden av spindelen. Omtrent halvparten av dicot arter er woody. Kronbladene er en annen måte å skille en dicot fra monocot. En dicot har klynger av fire eller fem blomster, mens monocots bare har tre.

Roser


Roser er dicots, og de tilhører samme familie som andre viktige dicots - inkludert plommer, bringebær, epler og moreller. Denne familien er kalt Rosacea. Disse blomstene har alle et lignende utseende, vanligvis hvit med fem kronblad, med unntak av rosen, som har mange kronblad. Rosen, som sine nære slektninger, er også en fruiting anlegg og produserer rose hofter som brukes i te. Det finnes mer enn hundre arter av roser i verden.

Andre dicots


Dicots vokse ut i stedet for opp, en annen indikasjon på at rosebusker inngår i dicot familien. Andre dicot eksempler er vinranker, tusenfryd, kaktus og de fleste frukttrær. De fleste dicots er kompatible med hverandre i naturen, ofte vokser i nærheten av hverandre. Urter som mynte inngår i dicot familien, som er store trær som eik og lønn trær.