Hovudside

Hvordan lage en T Cut på stilk for en spirende Rose Plant

by Walther

Hvordan lage en T Cut på stilk for en spirende Rose Plant

T-spirende er en pode metode for vegetativ formering. Den tillater en gartner å dra fordel av styrken som tilbys av en viss rotstokk, som ofte inneholder resistens mot visse sykdommer eller økt hardførhet, ved å bli en liten del, eller smart, av den ønskede ordnede anlegget til den. Svak rose sortar generelt bedre resultater hvis podet til en kraftig rotstokk. For en vellykket pode, må kambiumet av Scion og rotstokken være rørende og gro sammen. En godt laget T-kutt på rosen rotstokken er nødvendig for knoppen til å bli det.

Bruksanvisning


•  Velg aksjen, og tid pode riktig. Rotstokken bør være sykdomsfri, sprek og aktivt vokser. Rotstokken bark skal gli, noe som betyr at barken kan skrelles lett med liten skade fordi Kambium er økende.

•  Lag et vertikalt snitt på rotstokken som er omtrent av samme lengde eller litt lenger enn lengden av det kutt på budwood som skal brukes. Bruk en skarp spirende eller pode kniv eller barberblad sterilisert for sykdomsforebygging. Kuttet bør være svært grunt, kutte bare gjennom barken. Bruk minst mulig press. Med en skarp kniv, bør kutt være snill nok til at den som vifter med verktøyet kunne føle bladet mot tre, men faktisk ikke skåret inn i den.

•  Lag en horisontal kutt på toppen av den vertikale kutt. Dette kuttet bør være kortere enn den vertikale kutt, men stor nok til å romme budwood.

•  Vri kniven forsiktig under barken i den øvre del på begge sider av den vertikale snitt. Barken bør åpne for å danne klaffer. Dersom barken ikke lett klaff, er det sannsynligvis ikke sklir. Unngå å rive klaffene. Hvis klaffen skapes lett, er rotstokken klar til å motta Scion knopp.