Hovudside

Om Gjerder

by Walther

Et gjerde kan være en barriere for mange ting, og kan holde din eiendom trygt. Gjerder kan være laget av tre, metall, vinyl, eller de kan være usynlig. Uansett hva du velger, sørg for at det vil passe dine behov og din hage.
Hvis du prøver å holde dyr i, og gjerdet er for kort, kan dyret hoppe over det. Hvis du prøver å holde folk ute, de også kan hoppe over en kort gjerde. Hvis du har en hund som graver og ønsker du ham å bo i hagen din, er et piggtrådgjerde ikke kommer til å være et godt valg.
Feil type eller størrelse gjerder er verre enn ingen gjerdet i det hele tatt.

Funksjon


Et gjerde er først og fremst en skillelinje mellom eiendom og andres. Men det kan gå langt utover det. Mange gjerder brukes til å holde dyr eller barn innesperret i et enkelt område, og dermed beskytte dem mot skade. Det er gjerder som holder uønskede personer eller skapninger ut av svømmebassenget, samt gjerder som holder folk ut av farlige områder. Det er også gjerder som er primært dekorative, men de danner en barriere og i så måte er de fortsatt gjerder.

Fordeler


En stor fordel med et gjerde i byen, spesielt et tre en i bakgården, er at hvis det er høy nok, vil du naboer ikke være i stand til å se hva du gjør i din hage. Videre vil det opprettholde din generelle personvernet. Hvis du bor i landet, vil et gjerde holde husdyr på din eiendom eller vil holde folk ut av din avling. Denne type av gjerdet ville måtte være enten elektrisk eller piggtråd.

Type


Gjerder kan være enten picket type, med mellomrom mellom hver slat; eller privatliv, der det ikke er noen avstand mellom lamellene. Picket typen gjerder er vanligvis brukt som en skillelinje, mens personvernet typen holder tilfeldig observatør fra å se inn i hagen din.
Stålgjerder kalles syklon gjerder. Det er bare et navn; de vil ikke stå noe bedre i en tornado enn noen annen type av gjerdet. De er laget av ståltråd, vevd inn i et rutenett mønster. Denne typen gjerde er sterkere enn et tregjerde, men det er ikke privat i det hele tatt. Vinyl fekting er en mer holdbar versjon av tre gjerder, er det like vakkert, og varer mye lenger. En vinyl gjerde trenger ikke maleri og vil ikke svekkes som et tregjerde, men det koster nesten dobbelt så mye per panel.
En piggtråd gjerdet er laget av wire, tvunnet sammen slik at det er spisse ender med få inches. Denne typen gjerde er veldig gammeldags og er designet for å holde husdyr i et beite, og for å holde andres husdyr kommer inn som beite. Elektriske gjerder kommer i to hovedtyper, synlige og usynlige. Den synlige elektrisk gjerde er først og fremst brukes til å holde husdyr inne et område når et piggtrådgjerde er ikke effektiv. Det gir et elektrisk støt til dyret for å overbevise det å holde seg borte fra gjerdet. Den usynlige elektrisk gjerde er utformet for å holde hunder eller katter inne i et bestemt område. Dyret bærer en krage som, når den kommer innenfor rekkevidde av den skjulte elektriske gjerdet, leverer en mild elektrisk støt. Dette setter ut grensene for dyret og ingen andre enn dyret (og eier) vet den er der.

Geografi


Et gjerde kan være korte eller høye, og kan gå rundt et stort stykke land eller bare hagen din. Korte gjerder kan holde skitt i hagen din, og høye gjerder kan holde folk ut av din hage. Gjerder som går rundt ranchen din vil vanligvis være laget av piggtråd, eller de kan være elektrisk. I sjeldne tilfeller kan du finne en syklon gjerde rundt et stort stykke land. En av tre eller vinyl gjerde ville ikke brukes til å sirkle ranch din, fordi prisen per panel er uoverkommelige når du har å gjerde dekar. Fekting for verftet kan også være en syklon gjerde, men vanligvis tre eller vinyl er brukt i dette tilfellet. Du kan også bruke dekorative smijern hvis hagen din er liten nok, da dette er den dyreste gjerdemateriale tilgjengelig.

Misforståelse


Det er ikke sant at et gjerde vil holde alt ut. Et gjerde vil holde ting eller folk ut, hvis de ikke virkelig ønsker å komme i. Hvis en skapning eller person virkelig ønsker inn i hagen din, vil ingen gjerde av enhver type holde ham ute.
Det er sant, men at naboene ikke kan se gjennom privatliv fekting. Det er vanskelig å se gjennom privatliv fekting, men ikke så vanskelig å se over det.
Det er ennå ikke klart om piggtråd eller elektriske gjerder holde husdyr i. Noen ganger er dette sant, men hvis det er en storm og den elektriske gjerder går ut, eller hvis den piggtråd gjerdet er ødelagt, så dyrene kan komme seg ut. Husdyr vil finne hullet i gjerdet før du selv vet det er ett. Så sant hvis fekting er i god stand; usann hvis det ikke er, eller hvis dyrene virkelig vil ut.