Hovudside

Koa trepleie

by Walther

En innfødt Hawaiian treet, koa (Acacia KOA) vokser på hele øya kjeden, Lanai, Maui, Kauai, Oahu, Molokai og Hawaii. Den tropiske treet krever en mild temperatur og mye nedbør til å lykkes. I regionene at treet vokser best, mottar den 75-200 inches av regn per år. Treet kan vokse med mindre vann, men suksessen vises sterkt forkrøplet og treet generelle utseende lider.

Spiring og Seedlings


Med tilstrekkelig omsorg, vokser treet til en høyde på 50 til 80 fot med en baldakin bredde på opp til 40 fot. Den vokser i høyder mellom 330 og 7.500 meter. Skadedyr og sykdommer vises på treet oftere i høyder under 2000 fot. Treet gir en rask vekst på opptil 5 meter per år i løpet av de tre første fem årene. Koa tre frø ikke krever sollys for å oppnå spiring. Frøplanter krever fuktig jord og full sol for å vokse raskt. Starter frøene i leiligheter eller rør tilbyr en bedre sjanse til spiring enn direkte sådde dem i jorda.

Jord og bruksområder


KOA tre krever en planting området med godt drenerende dyp jord. Den foretrekker moderat til sure grunnforhold. Trær plantet i grunne jord ofte lider av en kort levetid. Planting treet i rene stands vil vanligvis resultere i treet være klar til å høste for tømmer på 30 til 50 år. Treet produserer en rødbrun tre brukes for trebearbeiding og treprodukter. Den overlegne trevirke har en posisjon som en av de mest kostbare hardtre i verden. Tidlige innfødte Hawaiians brukte tre for å bygge kanoer. Unngå å plante den koa tre på et sted som lider dreven vind. Vinden vil påvirke treets vekst og kan gjøre det virke deformert.

Interplanting


Unngå interplanting KOA treet med andre avlinger fordi treet aggressive, grunt rotsystem kan føre til problemer. En koa treets rotsystem kan strekke seg utover fra treet for mer enn 100 meter. Treets rotsystem har evnen til å fikse nitrogen i det omkringliggende jord. Det krever ingen ekstra nitrogengjødsel for å trives, men kommersielle KOA dyrkere gjelder en generell gjødsel på tidspunktet for å plante en frøplante. Unngå å plante avlinger nær treet. Opprettholde en avstand på ca 40 meter når plante nær koa treet. Velg følgesvenn planter å plassere nær treet som vokser godt i den flekkete sollys produsert fra treets tett tak.

Betraktninger


Treets aggressive vaner gir det potensial til å bli invaderende når vokst utenfor Hawaii. Frøplanter av treet våren opp etter å ha fått den ekstreme varmen av en skogbrann. Treet vil også reprodusere ny vekst fra kutt base av et tre. Treets rotsystem kan også danne klynger av frøplanter. Tenk raskt fjerne suckering frøplanter å kontrollere treets rekkevidde. Unngå å plante treet hvor den vil motta saltspray eller hvor jordsmonnet inneholder en høy grad av salinitet. Treet tolererer ikke slike steder også. En voksen koa treet vil godta en frost, men det vil drepe en frøplante.


Relaterte artikler