Hovudside

Hva Er Bronkial Tree?

by Walther

Hva Er Bronkial Tree?

Pattedyr som mennesker utveksle gasser ved hjelp av åndedrettsorganene kalt lungene. Luft ledes til lungene via luftrøret, hvor det strømmer inn i et forgreningsnett av rør kalt bronkialtreet.

Spesifikasjoner


Luftrøret går fra strupehodet, eller stemmebåndene, ned til et punkt på et nivå med den femte thorax ryggvirvlene, der det deler seg i to mindre rør som kalles den venstre og høyre bronkiene. Bronkiene igjen gren inn i en rekke mindre bronkiolene, som til slutt fører til luftblærer som kalles alveoler. Den forgrening struktur i bronkiene og bronkiolene ligner lemmer på et tre, som er hvordan det tjent sitt navn.

Funksjon


Bronkialtreet driver luft pustet inn gjennom nesehulen ned i alveolene i lungene. Selve prosessen med gassutveksling med blodet finner sted i alveolene i enden av bronkiolene.

Fôr


De store grener av bronkialtreet er belagt med et tynt lag av frisk slim. Cellene lining disse passasjene slå hår-utvekster som kalles cilier, gradvis beveger seg støv, pollen og andre forurensninger fanget i slim tilbake opp til svelget, hvor det kan svelges og brytes ned i magen. Denne mekanismen kalles ofte slim rulletrapp.