Hovudside

Hvor mye sol er anbefalt for Hostas?

by Walther

Hvor mye sol er anbefalt for Hostas?

Opprinnelig importert fra Asia via Europa, har hostas vært elsket av amerikanerne siden 1800-tallet. I denne tiden har mer enn 4000 sortar blitt utviklet. Hostas nå kommer i nyanser av blått-grønt, gull og hvitt - med spraglete blader og uten. Noen er svært velduftende. Disse ulike hostas har varierende lys krav, men alle trenger litt skygge for å yte sitt beste.

Shade Plant?


Utvikler seg i åpninger i skog områder av Asia, har hosta tradisjonelt vært kjent som en skygge-elskende plante. Men mye det elsker skyggen, men det kan ikke leve utelukkende i mørket. De fleste hostas foretrekker flekkete skyggen. For mye sol vil føre solen skålde eller død, men altfor lite sol vil hemme fotosyntese. Morgensol er lettere for mange hostas å tolerere enn den sterke sola av ettermiddagen.

Løvverk Coloration


Fargene på Hosta løvverk, for det meste, er direkte knyttet til deres evne til å tåle solen. Blå-grønn og mørk grønn hostas foretrekker tyngre skygge, som er funnet dypt under et tre baldakin. Disse hostas blir misfarget av for mye soling. Spraglete hostas trenger mer sol fordi de har mindre klorofyll. Gull, gul og hvit hostas kan være ganske tolerant av sol så lenge de er skyggelagt under den varmeste delen av dagen.

Optimal Lighting


I en perfekt verden, ville hostas bare bli plantet i flekkete skyggen med litt morgensol. Heldigvis er de litt fleksible i sine belysning preferanser. Mørkere hostas kan overleve å ha så lite som fire timer med eksponering for sterkt lys, og duftende hostas trenger minst fem til seks timer. Hvis vannet tungt, kan hostas overleve i lysere lysforhold. Noen Hosta viser tegn til sol skålde, for eksempel blader som browns fra kantene innover, skal flyttes til et mørkere sted eller vannes mer.

Sun-Tolerant varianter


Flere varianter av hostas er tolerante av høyere lysforhold. De har blitt avlet slik at de kan være mye mer fleksibel i plantings enn eldre hostas. Den duftende Hosta gruppe fordeler fra solen mer enn andre typer. Disse duftende hostas er August Moon, Sun og substans, og Honeybells. Andre sol-tolerant varianter er Sundance og Sun Glow.