Hovudside

Blomster som frastøter Mygg og Feil i hager

by Walther

Blomster som frastøter Mygg og Feil i hager

Noen insekter, som bier og sommerfugler, er svært ønskelig hage besøkende. Andre er mindre populære, med mygg blant de mest irriterende og potensielt farlig. En rekke blomsterplanter har en viss grad av frastøtende effekt på mygg og andre insekter. I de fleste tilfeller er det imidlertid bladene i stedet for de blomster som har størst frastøtende kraft. For mennesker som er opptatt av mygg og andre insektsbitt, er det ikke nok å ha en frastøtende anlegg i nærheten. Effektiv beskyttelse innebærer generelt gni bladene, eller rettsmidler laget av bladene, direkte på huden.

Avvisende Daisies


Marigolds (Tagetes) er en gammel hage favoritt og et medlem av tusenfryd eller Compositae familie. Plantet blant tomater eller andre grønnsaker, den ring er sterkt duftende blader og blomster frastøte fluer og andre insekter. De er enkle å vokse, trives under mange forhold, og ofte reseed i hagen. En annen tusenfryd familiemedlem med en like sterk lukt er reinfann (Tanacetum), som avskrekker maur. I motsetning til andre medlemmer av sin familie, reinfann blomstene har ingen petals, bare sentre består av små blomster. En tanacetum arter, Tanacetum cinerariifolium, var den opprinnelige kilden til insektmiddel pyrethrum.

Sitrus og Citronella


En grasarter innfødte til Sri Lanka, Cymbopogon nardus, også kjent som citronella gress, er dyrket i Florida, California og andre tropiske områder som en kilde til den duftende, Lemony citronella olje som er svært spioneringen som en myggolje. Den brukes i stearinlys og andre avvisende produkter. To andre sitrusduftende planter, Collinsonia canadensis (citronella), som er medlem av mynte familien, og Pelargonium x citrosum (oransje geranium), som er medlem av geranium familie, har kjent myggavvisende krefter. Blader av alle tre anleggene skal gnis på huden for å ha en effekt.

Andre Mints


Sterkt parfymerte mints, som horsemint (Mentha longifolia) og kattemynte (Nepeta), har insekt-avskrekkende egenskaper. Blå-blomstrete catmint gjør en god følgesvenn planting for roser og er kjent for å bidra til å avskrekke bladlus, som suger saft fra ung vekst. Mange mynte familiemedlemmer er effektiv på å avskrekke dyr samt skadeinsekter i hagen.

Andre Sitrusrettsmidler


Sitronmelisse (Melissa officinalis) er en sitron-duftende mynte familiemedlem med små hvite blomster. De knuste bladene er effektiv på frastøter mygg. En annen mynte slektning, sitron timian (Thymus x citriodorus) bærer små lavendel blomster og sterkt duftende blader. De grønne blader og spraglete former er attraktive hageplanter og hjelpe frastøte mygg hvis påføres huden. Som med alle midler, er det lurt å utføre en "patch test" - å bruke de knuste blader til et lite område av huden - før du bruker anlegget mer allment.