Hovudside

Om røykvarslere

by Walther

Om røykvarslere

Røykvarslere redde tusenvis av liv og hus hvert år. Ved å avgi en alarm, de gir familier nok tid til å enten sette ut voksende branner eller å flykte fra fare. Loven vanligvis ikke krever hjem installasjon av røykvarslere, men de fleste hus, leilighetskomplekser og hoteller bruker dem. Det er alltid bedre å være safe than sorry.

Funksjon


Røykvarsleren er en enhet som identifiserer røyk i et gitt område. Hvis det oppdages røyk, lyder en høy alarm for å advare folk av røyk og ild. Blinkende lys ofte følge med auditiv alarm. De fleste detektorer er bekledde i plast og monteres i taket eller på veggene i store åpne områder. Avanserte røykvarslere kan også varsle det lokale brannvesenet om en mulig brann.

Historie


Fernando J. Dibble og Francis Robbins Upton oppfant automatisk elektrisk brannalarm i 1890. For de neste 70 årene, bare store bygninger som brukes røykvarslere fordi de var dyre og skulle installere og reparere tungvint. En del av problemet disse innledende enheter møtte var deres behov for en konstant strømforsyning - mye som en lyspære.

Evolution


Duane D. Pearsall introduserte verdens første hjem røykvarsler i 1967. Disse enhetene var mye mer praktisk fordi de var lett å installere og kan drives av batterier. De første husholdning røykvarslere var følsomme for endringer i luftens ionisering - forårsaket av store mengder røyk. Over tid, selskaper utviklet sensorer som registrerer fotoelektriske forstyrrelser.

Type


Røykvarslere med optiske detektorer bruke lyssensorer å skjelne mellom et trygt miljø og en fylt med røyk. Den infrarøde LED-lys skinner gjennom en linse mot en fotoelektrisk sensor. Røyk forstyrrer lyset, å utløse alarm. Ionisering detektorer bruke americium 241. Dette elementet produserer stråling som beveger seg gjennom en ionisering kammer. Et trygt miljø tillater en konsistent puls av stråling mellom detektorens elektroder. Røyk vil naturlig absorbere americium er alfapartikler og forårsake en forstyrrelse i puls, sette av alarmen. Nye modeller, som VESDA detektorer, er luft prøvetaking detektorer. Disse lokalisere røykpartikler med en følsom optisk enhet. Disse høy følsomhet røykvarslere anbefales som beste røykvarslere til hus.

Fordeler


Det er anslått at røykvarslere spare mer enn 10 000 liv hvert år over hele verden. Spesielt i store bygninger, kan tidlig deteksjon være forskjellen mellom en fullstendig evakuering og en katastrofe. I tillegg til å spare liv, røykvarslere kan også lavere forsikringspremier på huseiere forsikring, leietakere forsikring og forsikring av bygninger.