Hovudside

Hvordan hypervigilans Utvikler

by Walther

Hypervigilance er en tilstand der du er super-sensitive til bestemte stimuli som signaliserer, til deg, at noe galt er i ferd med å skje. Det er oftest forbundet med alvorlige traumer og posttraumatisk stresslidelse, men det kan skje med enhver situasjon som har overbelastet din evne til å håndtere. Hypervigilance er en mestringsmekanisme, en forsvarsmekanisme der du begynner å se etter eventuelle tegn på at noe går galt eller kan gå galt, slik at du kan være klar til å bekjempe den eller komme unna. Hypervigilance kan gå til en usunn ekstrem, rester selv år etter at du har blitt fjernet fra den stressende eller farlig situasjon.

Årsaker


Hypervigilance utvikler seg når du er i eller har vært i en situasjon hvor du desperat ønsker å unngå problemer eller problemer. Dette kan være et resultat av kriminalitet, med konstant utrygghet grunn til å leve i en farlig eller ukjent område, eller gjentatte eller konstant problemer hjemme som en raskt forverret huset der ene etter det andre går galt. Du kan være hypervigilant hvis du har servert i en kampsone, eller hvis du har en medisinsk lidelse som fører til smerter eller problemer med å puste. I en 1999 intervju med Dr. Carlos Zalaquett for University of South Florida, Dr. Donald Meichenbaum bemerkes at uansett hva du har gått gjennom "sensitizes" du på stimuli som minner deg om den første traumer. Alle har sine egne grenser, så hva én person kan håndtere kan være for stressende for en annen.

Svært følsomme mennesker


Ikke feil hypervigilance for en egenskap som kalles å være "svært sensitive." En svært følsom person er ikke noen som er følelsesmessig oversensitive, men en som er naturlig overfølsom for hans omgivelser, støy, lys og andre stimuli. Dette skjer uansett om personen har vært gjennom noe traumatisk eller hadde et helseproblem. Hvis noe hjemme som plager en av beboerne fordi han er svært følsom, trenger han å ta skritt for å både avhjelpe spesifikke problem og land opp sin egen evne til å håndtere hva som skjer. Dr. Susan Biali skriver på Psychology Today nettsted som strategier for å håndtere å være svært følsom utvalg fra den umiddelbare, for eksempel hørselsvern å stenge ute støy, til langsiktig, for eksempel å få nok søvn og sikre daglige tidsplaner er ikke belastet.

Problemer


Hvis du har vært gjennom en stressende situasjon, for eksempel trakassering av en nabo eller se nyheter om kriminalitet i nabolaget ditt, blir hypervigilant kan hjelpe deg med å identifisere mulige problemer før de oppstår. Men en hypervigilant stat som fortsetter etter den stressende situasjonen er utbedret kan hindre deg fra å nyte ditt hjem. For eksempel kan det trakasserende nabo flytte ut av staten og slutte å kontakte deg, slutt på trakassering; men selv etter logisk å finne ut at din nye nabo ikke kommer til å være like ille som sist, kan du fortsatt hoppe hver gang du ser henne gå forbi ditt hjem. Dette kan stamme forholdet mellom deg og den nye nabo eller hindre deg fra å full går videre med livet ditt.

Betraktninger


Hvis hypervigilance er et resultat av traumer, for eksempel en forbrytelse, eller om det er et resultat av en annen situasjon hvor praktiske hjem rettsmidler ikke fungerer, snakke med en terapeut eller psykolog - få hjelp til å håndtere situasjonen. Ta de nødvendige skritt for å gjøre hjemmet ditt sikker eller føle deg sikker kan hjelpe, men det kan være mer enn du kan håndtere selv på grunn av psykologisk komponent.