Hovudside

Tjern Alger Vekst

by Walther

Tjern Alger Vekst

Hvis du blir spurt hvorfor de bestemte seg for å installere en dam i hagen deres, ville de fleste huseiere ikke si det var å se mer grønt. Dette kan skje på en uønsket måte hvis alger begynner å ta over dammen. Dreven algevekst kan ødelegge en dam, drepe fisk og ødelegge beroligende atmosfære mange dammer kan gi. Forstå typer alger, hvorfor de vokser og hvordan du kan kontrollere dem kan lagre din dammen.

Typer


Planktonalger er sammensatt av tusenvis av mikroskopiske planter som flyter på overflaten av vannet. Ifølge Texas A & M University, er disse algene ofte kalt "blomstrer" eller "algeoppblomstring," siden de farger vannet grønt, blå-grønn eller brun. Bloom alger kan bestå av et antall plantearter, avhengig av lyseksponering, temperatur og næringsstoffer som finnes i dammen.

Trådformede alger er alger som de fleste vil finne på steiner og vegger i en dam, eller flyter på overflaten av en dam i lange, tynne matter kalt dam avskum. I stedet for de tusenvis av planter som utgjør planktonalger, trådformede alger bestå av enkeltalgeceller som danner lange kjeder eller filamenter. Når fjernet fra vannet, kan mattene likne ull.

Vekst


Som de fleste planter, alger vokse som et resultat av eksponering for sollys, oksygen og næringsstoffer. Du vil ofte finne alger i dammer som mottar store mengder direkte sollys, og at funksjonen overdreven næringsstoffer. Disse næringsstoffene kan komme fra ekstra fisk mat, fallende grener eller blader og andre kilder.

Du kan ofte finne trådformede alger koblet til steiner, vegger eller gulv av dammer, men de trenger ikke en base for å vokse. Alger vil vokse fritt-flytende i vannet, som er hvordan dammer bli farget av blomster eller dekket av dammen avskum matter.

Moderasjon


Visse typer alger i moderate mengder kan faktisk være bra for en dam. Planktoniske alger i moderasjon gi et viktig grunnlag for næringskjeden av en dam miljø, og mange dam eiere vil fremme veksten av alger når de først setter fisk i sine dammer for å gi fisken en konstant kilde til mat.

Algeoppblomstring kan også bidra til å hindre vekst av større og mer farlig alger under vann. Blooms på vannoverflaten vil gi skygge for dammen bunnen, hindrer sollyset i å nå områder nedenfor. Dette bidrar til å unngå utstrakt vekst av trådformede alger, som trenger sollys for å vokse.

Nedsenkede trådformede alger kan gi avl og levende steder for insekter og ormer, som kan spises av fisk, og dermed fremme en næringskjede. Imidlertid kan fisken ikke forbruke den trådformede alger selv.

Problemer


Alger i moderate mengder kan være fordelaktig, men i overkant kan de forårsake alvorlige problemer i dammen. Bortsett fra å se dårlig, kan alger potensielt drepe dammen.

Som nevnt før, alger trenger oksygen og næringsstoffer for å vokse. Dette betyr at de bruker opp disse ressursene, hindrer fisk og andre vannlevende organismer fra å få nok. Dette kan være spesielt viktig om natten, når algene ikke får sollys. I dag, til alger bruk sollys utføre fotosyntese og produserer oksygen; om natten, må de bruke oksygen i vannet, noe som kan ta fra fisk av oksygen og resultere i døden.

Kontroll


Den mest effektive måten å kontrollere alger i dammen er å overvåke de næringsstoffene som gjør sin vei inn i dammen. Næringsstoffer kommer fra en rekke kilder, inkludert fisk og animalsk avfall, matrester og døde vegetasjon. Ettersom disse materialer råte, gir de nitrogen og fosfor, som kan brukes av alger å vokse raskt.

Ved mating av fisk i dammen, gi dem akkurat det beløpet de trenger for å overleve, eller enda litt mindre hvis du ønsker å oppmuntre dem til å spise insekter i og i nærheten av dammen. Dette vil sikre at ingen mat er bortkastet å forfalle. Umiddelbart fjerne døde vegetasjon, for eksempel fallende løv, fra dammen før den har tid til å forfalle.

Gi litt skygge for dammen. Fisken vil ikke lide av en mangel på sollys, men alger trenger sollys for å vokse effektivt.

Algaecides vil kvitte seg med angrep av alger raskt, men algene vil alltid tilbake hvis du ikke løse problemene.