Hovudside

Atferds Tilpasninger av vannplanter

by Walther

Vannplanter er plante organismer som må leve i vann for å overleve. Noen vannplanter er fullt nedsenket organismer som lever helt i vann alle sine liv. Andre lever bare delvis nedsenket i vann. Disse plantene har mange individuelle tilpasninger, for eksempel evnen til å trekke salt ut av vannet som de bruker det, men det er flere tilpasninger at disse plantene har utviklet seg som tillater dem å eksistere i vann.

Ankere


Fullt nedsenkede vannplanter trenger ikke å begrave rot filamenter dypt ned i jorden for å samle næringsstoffer. De tar i alle de næringsstoffene de trenger fra vannet rundt dem. Opprette et omfattende rotsystem blir ufordelaktig for plantene, som de kan bedre bruke energien til å vokse flere blader eller andre viktige systemer. Som et resultat av noen vannplanter vokser enkle ankere, eller stilk lignende vedlegg som henge seg opp på steiner og løs jord, slik at anlegget ikke blir vasket bort. Dette er vanlig for mange varianter av tang og noen planter, som duckweed, ikke engang bruke røtter i det hele tatt.

Fravær av strengtheners


Normale planter skape stivelsesrik forsterknings forbindelser som de bruker til å lage nye celler i sine blader og stengler. Disse forbindelsene gir cellene en fast struktur og tillate dem å være knyttet sammen til anleggets form, bygge mot tyngdekraften. I noen planter, som trær, veldig tøffe celler beskytter planten fra skade også. Mange vannplanter bruker ikke strengtheners. Styrking celler ville gjøre det lettere for planten å bryte når vannet støt, noe som gjør en innsats ubrukelig. Av denne grunn er noen vannplanter bevege seg mer fritt enn landbaserte versjoner. Vannliljer, for eksempel, bruker bare minimal cellestruktur.

Voksaktig belegg


Noen vannplanter vokse voksaktig belegg på bladene, spesielt de som finnes i salte forhold. Disse ekstra tykke belegg ville komme i veien for fotosyntese operasjoner i normale planter, men de tjener en viktig hensikt i vannplanter: de beskytter planten mot giftig salt og andre uønskede vann forurensninger. Duckweed og vann kål begge bruker disse voksaktig belegg, sammen med de fleste typer tang.

Oppdrift


Oppdrift refererer til evnen av vannplanter for å flyte. Nedsenkede vannplanter trenger å flyte å få tilgang til sollys og oksygenfylt vann. For å gjøre dette, de vokser pods fylt med luft som holder dem suspendert på overflaten. Vannplanter er den eneste typen av planter for å lage disse pods, og bare de som er suspendert i mange meter vann trenger dem. For eksempel, vannliljer, vannkastanjer og pondweed bruker luft mellomrom for å hjelpe sine blader flyte.