Hovudside

Black Mold i en hage

by Walther

Huseiere ofte finne svart mold vokser på planter og trær i deres verksted eller hage. Sotet mugg eller svart sotet mold er en vanlig type svart mold som vokser på plantene. Tilstedeværelsen av svart sotet mugg på hagevekster og trær signaler tunge angrep av insekter, såsom bladlus eller vekter.

Identifikasjon


Black mold er en sopp som vokser på overflaten av vertsplanten. Denne fløyelsaktig sopp er lett å gni fra berørte blader, men snart tilbake. Enkelte arter av planter er mer utsatt for svart mold, som for eksempel eple, crabapple, lønn og piletrær. Sorte sotete muggsopp kan også vokse på ikke-levende overflater, for eksempel fortau, oppkjørsler og gjerder som er nær infiserte trær.

Effekter


Black mold vokser på blader, nåler, skudd, knopper og blomster av berørte trær. Tungt infiserte trær og planter ofte gir mindre frukt, er blek i fargen og produsere nye skudd som er mindre enn normalt. Mens svart sotet mold er ansett som en kosmetisk problem, kan det ha uheldige effekter på trær med tunge belegg av muggsopp på grunn av mangel på sollys. Planter med svart mold ofte wilt lett og har redusert handlekraft, spesielt under tørke.

Årsak


Svart mold på hageplanter er forårsaket av insektplager. Visse typer insekter, for eksempel mealybugs, bladlus, badevekt, psyllids og whiteflies, skille ut en klebrig stoff som kalles honningdugg, noe som fører til svart mold å holde seg til de berørte plante eller tre.

Kontroll


Kontrollerende insektplager i hagen din er nøkkelen til å kontrollere svart mold i hageplanter og trær. Sprøyting plantene dine med en hard strøm av vann tre ganger i uken kan eliminere insekter ved å vaske dem fra de tre bladene. Anvende hagebruk oljer kan kvele insekter og eliminere dem. Insektmidler som er godkjent for kontroll av insekter som suger, som bladlus og skjell, er tilgjengelig hos din lokale hagesenter. Når insektene er under kontroll, er svart mold redusert.