Hovudside

Skadedyrproblemer på Fritillaria

by Walther

Fritillaria blomster er små klokkeformede fjellblomster som er medlemmer av liljefamilien. Det finnes 200 forskjellige Fritillaria planter som kan startes ved frø eller pære. De vanligvis krever et hårreisende periode for å bryte dvalen og blomst, men kravene varierer i lengde og alvorlighetsgrad. De er tidlig på våren-blomstrende blomster og form, størrelse og farge bringe mangfoldet til tidlig-blomstrende hage. Den største trusselen mot Fritillaria er lilje blad biller.

Beskrivelse


Utvalget av teksturer og farger tilgjengelig i Fritillaria planter er forbløffende, men de fleste er nikkende blomster på 5-tommers til 3-fots stengler. Stilkene er slanke, skjøre grønne siv-lignende strukturer med bred, flat gress-lignende basale bladene. Fritallaria planter hagl fra hele verden, men europeiske og Middelhavet arter er mest tallrike. Som en lilje-familiemedlem, er Fritillaria mer hardføre enn de fleste i slekten og tåler den kjølige vintre i Pacific Northwest og andre tempererte klima. Den Fritillaria har få pest eller sykdomsproblemer.

Voksende


Fritillaria frøene spirer lett dersom de har en tilstrekkelig kjøling periode. Den nøyaktige varigheten av stratifisering varierer i henhold til type Fritillaria. Det vil ta mange år å blomstre fra frø, og plantene bør være pot-vokst til de når full modenhet og danne en pære. Pærer må bli sådd i høst for en vårblomstrende, men forsiktighet må tas i ekstreme kalde områder som USA Department of Agriculture anlegget hardførhet soner fem og under.

Pest Resistance


Fritillaria planter er frastøtende å kaniner, hjort og andre nettleser dyr. Når du knuse stammen eller blader, anlegget avgir en ganske forferdelig lukt. Noen gartnere likestille det med skunk, mens andre er litt mer slag. Det er nok av en stygg lukt at plantene blir sjelden plaget av furry critters, enn si skadeinsekter. Anlegget har noen motstand mot vanlige skadedyr som bladlus og blad hoppers, men ikke stille ut soppsykdomssymptomer.

Skadedyrproblemer


Lily blad bille er en veldokumentert Fritillaria pest. Det ble først lagt merke til i 1992 i Massachusetts, og har siden blitt funnet i andre stater, mest sannsynlig spres gjennom importerte pærer. Det påvirker de fleste av liljefamilien og angriper løvverk, først og fremst. Billene er lyse rødt og 1/2-tommers lang, mens larvene er slug-aktig og bære sine egne ekskrementer på ryggen. Billene kan produsere flere generasjoner per sesong og overvintrer i jorda. Kvinnelige biller lå mellom 250 og 450 egg, som kan føre til ødeleggende skade i en nøye planlagt Fritillaria skjerm.