Hovudside

Hva er en lynavleder?

by Walther

Hva er en lynavleder?

Lynavledere (også kjent som lynavledere eller overspenningsavledere) er enheter som beskytter elektroniske komponenter og utstyr mot overspenning, særlig de som er forårsaket av lyn. Slike overspenninger kan være farlig og kan føre til uopprettelig skade på datasystemer, elektriske bokser og andre slike maskinvare. Mens lynavledere ikke er garantert å stoppe effekten av lyn, og er designet for å gi passende beskyttelse i de fleste tilfeller.

Hvordan Det Fungerer


Når en bølge av elektrisitet som et lynnedslag treffer et elektrisk system, er det naturlig søker en måte å utjevne og spre seg så raskt som mulig, tar minste motstands vei. En motstand gir den mest effektive ruten for den bølge ved å avlede elektrisiteten bort fra utstyrets isolasjon og kanaliserer den i bakken via jording stenger. For å gjøre dette, benytter den motstand et metalloksyd varistor (MOV), som er en komponent med en diode-lignende ikke-lineær strøm-spenningskarakteristikk som utløses når spenningene når sensitive nivåer. Spesifikt varistoren er symmetrisk, skarpe nedbrytningsegenskaper tillater det å oppnå en høy grad av transient elektrisk undertrykkelse ytelse. Ordet "varistor" er et teleskopord som kombinerer "variable" og "motstand".

Historie og betydning


Lynavledere ble en mer avgjørende fasett til vår moderne livsstil i 1980 som den raske spredningen av forbrukerteknologi resultert i utbredt bruk av elektroniske enheter, både hjemme og i næringslivet, og dermed øke behovet for avledere. Databrikker i TV, DVD-spillere, radioer, PCer, skrivere, telefoner, garasjeportåpnere og lignende er alle utsatt for selv små overspenning og kan bli ødelagt hvis ikke beskyttet. Det er imidlertid viktig å merke seg at avledere ikke lynavledere. Mens begge enhetene søke å kanalisere strømmen fra et lynnedslag i bakken, blir lynavledere brukt for å beskytte hele bygninger fra branner og strukturelle skader i motsetning til målrettede elektriske apparater.

Jordings Teknikker


For at lynavleder for å være effektiv, må den ha en skikkelig kanal til bakken utenfor. Myke, fuktige leire jord tendens til å være det beste for jording, selv om andre typer jordsmonn kan også fungere, om enn mindre effektivt. Nøkkelen er å sørge for at jorden motstandsnivå er så lavt som mulig for å tillate bølge å spre raskt før det oppstår skade. I tillegg er det viktig å sørge for at jording stenger er koblet sammen med en tung solid kobbertråd, plasseres minst 10 meter fra hverandre, og er godkjent av Underwriters Laboratories (UL), et nasjonalt anerkjent, nonprofit sikkerhets- testing byrå.

Steder de brukes


Lynavledere kan være knyttet til bolig elektrisk utstyr som effektbokser for å beskytte hjem ledningsnett, hvitevarer, watt-time meter og personlige datamaskiner. Industrielle bruksområder er strømstasjoner, oljerigg boreutstyr og vann vel motorer, mens populære kommersielle bruksområder spenner fra TV antenner arrays til radiotårn lys og sendere. Arrestors kan variere sterkt i deres evne til å tåle overspenning. I gjennomsnitt, industrielle og kommersielle lynavledere tåler et større antall overspenning, sterkere maksimal strøm, og høyere energinivå enn bolig arrestors.