Hovudside

Bruk av Radioaktivitet i røykvarslere

by Walther

Røykvarslere er noen av de viktigste livreddende enheter tilgjengelig. Brukes i bedrifter og husholdninger over hele Amerika, røykvarslere gir avansert advarsel til en bygningens beboere av potensialet i en brann. Men noen røykvarslere bruke radioaktivt materiale, heve bekymring over hensiktsmessigheten av radioaktivt materiale i hjemmet.

Historien om røykvarslere


Den første amerikanske patent for en brannalarm kom i 1890; to menn oppfunnet et system til å varsle når temperaturen i en bygning nådd et visst nivå. Derfra brannalarmen utvikles på forskjellige måter. I 1930, en sveitsisk fysiker ved navn Walter Jaeger oppfunnet en sensor som kan detektere røykpartikler; senere oppfinnelser og utvikling førte til innføring av husholdningen røykvarsler i 1960. Selv om de var relativt treg til å ta på, er røykvarslere nå finnes i nesten alle hjem i Amerika.

History of Americium-241


Americium-241 (Am-241), det materialet som finnes i røykvarslere, ble først oppdaget i andre verdenskrig. En menneskeskapt forbindelse av radioaktivt metall, det var opprinnelig en del av Manhattan-prosjektet, prosjektet som til slutt produsert atomvåpen. Am-241 henfaller svært langsomt; halveringstiden er ca 432 år, så det er fortsatt sender ut samme mengde stråling etter 10 års bruk som det gjorde i begynnelsen av bruken.

Typer alarmer


Det finnes to typer røykvarslere: ionisering og fotoelektrisk røykvarslere. Fotoelektriske alarmer skinne et lys i sensoren kammeret; når røyken forstyrrer flyten av lys, fører det lett til å skinne på sensoren og slår alarm. Disse fungerer godt for å oppdage ulmebranner. Ionisering alarmer, men har en liten bit av stråling som ligger mellom to metallplater. Strålingen ioniserer luften, og når røyken passerer gjennom dette området, forstyrrer det ionisering, slik at alarmen utløses.

Mengde Radioaktivitet


I hvert ionisering røykvarsler, er det en forsvinnende liten mengde av radioaktivitet. Hele kilde i detektorkammeret er meget liten; den veier bare ca 0,5 gram. Imidlertid utgjør selve radioaktivt materiale til bare en milliondel av en Curie. Med andre ord, er en gram Am-241 radioaktivt materiale nok til å forsyne 3000000 husholdningsrøykvarslere.

Risiko


Det er liten eller ingen fare fra husholdningsrøykvarslere. Strålenivået ikke utgjør en helsefare; selv om noen svelget materialet, vil det være for ørsmå å gjøre noen skade. Hvis du ikke tukle med røykvarsler av demontere det, er det ingen grunn til bekymring. Bakgrunnsstrålingsnivåer som finnes i verden slipper ut større mengder radioaktivt materiale.