Hovudside

Zone 5 Shade Planter

by Walther

Zone 5 Shade Planter

Det er en forskjell mellom blomster som tåler skygge og de som trives i den. Planteskoler og hagesentre ofte plassere lite plast pigger i potteplanter med symboler som angir full sol, delvis sol og full skygge. Vanligvis bare plantene utpekt med full skygge symbol foretrekker, vokse og trives i full skygge. Andre krever minst noen direkte sollys i løpet av dagen eller vil vokse sakte i flekkete skyggen. I sone 5, minimum vinter temperaturen synke til 20 grader under Fahrenheit og stauder må være hardfør til denne temperaturen å overleve.

Lungwort


Lungwort vokser best i full eller flekkete skyggen og blomster i slutten av våren eller tidlig sommer. Høyder varierer 6-18 inches, avhengig av arten. Blomst farger er rosa og lilla sett mot grønne blader med lys-farget fregner eller flekker. Flerårig ofte brukes til kanting av skog hage eller som en oppdatering av ground av seg selv. Lungwort beholder sin løvverk gjennom vinteren, men kaster det som våren nærmer seg for å gjøre plass til ny vekst.

Bleeding Heart


Blødning hjerter kan håndtere et lite direkte sol hvis jorda holdes fuktig. Klassifisert som en skog plante, blødende hjerte foretrekker full eller flekkete skyggen. De små hjerteformede blomster i rødt, rosa og hvitt henge under en stilk som kommer ut pistrete, bregne-lignende bladverk og blomst begynner tidlig i sommer til den første frosten. Blødende hjerter fungere godt i skyggefulle grense og steinbed. Bladene dør tilbake i høst å vokse i løpet av våren.

Hellebore


En skog flerårig, foretrekker hellebore hel eller flekkete skyggen under trær og vokser fra 8 til 12 inches høy, avhengig av art. Blomsten blir ofte kalt jule Rose eller faste Rose fordi den blomstrer begynner midtvinters til svært tidlig på våren. Hellebore vokser best i hager i ly for vinden å beskytte eviggrønne blader fra uttørking.

Wild Ginger


Ville ingefær blomster i begynnelsen av mai og de små, nesten ubetydelige, klokkeformede blomster ofte vedvare i flere måneder. Planten dyrkes hovedsakelig for sin hjerteformede, blanke, dypgrønne bladverk; noen arter har spraglete blader. Det sprer seg langsomt i skyggen for å lage en 6-tommers høy ground teppe. Noen arter er eviggrønne. Disse plantene er ideelle for inter-planting med blødende hjerter og andre skogs blomster. Wild ingefær foretrekker full eller flekkete skyggen, men vil tolerere noen direkte solen.

Ghost Fern


Spøkelset bregne er en vakker, hardfør bregne som vokser 1 til 3 meter høye med sølvgrønne blader og sølv-rød ribbeina. Spøkelset bregne er en skog plante som trives i dyp form og krever beskyttelse mot direkte sollys. I skog eller dyp skygge hage, plante den bak hostas som en aksent planting. Disse plantene krever lite stell annet enn å holde på fuktigheten i jorda. Bregner mister sin stilker og blader i høst for å bli erstattet neste vår.

Coral Bells


Selv primært dyrket for sine sterke farger og store, flikete blader, korall bjeller blomst i midten av våren med små, hvite, klokkeformede blomster som står på høye stilker som kommer ut av bladverket. Plantens blader vokser til 7 inches høy, men blomsten stilkene kan nå 16 inches. Bladverket kan være grønn, sølv, bronse, rød eller fersken-farget, ofte mørkere i løpet av sommeren. Coral bells er hovedsakelig eviggrønne, men noen arter mister bladene over vinteren.