Hovudside

Planting langs veikanter

by Walther

Planting langs veikanter

Veikanten plantings tjene flere formål. De kan skape et privatliv hekk for huseiere og kan forskjønne naturen for forbipasserende. De kan også tjene som et vindfang og kan hjelpe kontroll erosjon og avrenning, dempe noen av miljøskadene av biler og motorveier. Riktige planter, sammen med riktig planlegging og vedlikehold, er avgjørende for en vellykket veikanten planting.

Tillatelse og klargjøring


Hvis du ønsker å installere en veikant planting på offentlig grunn, for eksempel på skulderen av en motorvei eller i nærheten av en rasteplass, må du først få tillatelse fra lokale myndigheter. Det kan være regler om ikke vokser treaktige planter som trær eller busker, og det kan være forskrift om plantehøyde eller hvilke typer blomster og gress kan være plantet. Regjeringen kan selv foretrekker å bare holde klippe i veikanten. Selv om du eier landet selv, kan det fortsatt være regler om hvor nær veikanten du kan plante trær eller busker. Etter at du har fått grønt lys fra motorveien avdeling, forberede veikanten stedet ved å fjerne noe søppel, trekke opp eventuelle skadelige ugress, kvele eller pløying opp torv gress (om nødvendig) og bruke en tung laget av organisk kompost. Vær forberedt på å vanne din veikanten planting av og til hele den første vekstsesongen, før plantene blir etablert; dyp, sjelden vanning er best, fordi det oppmuntrer røttene til å grave dypt i jorda.

Forurensning


Veikanter er ofte skitne, stinkende steder, men veikanten plantings kan bidra til å rydde dem opp. Men må du velge sterke planter som tåler motor olje, veisalt og bileksos. Tøff, forurensning-tolerant trær og busker inkluderer serviceberry, østlige rødt sedertre, hvit eik, crabapple, honning Locust, kornell og Sumac. For blomster og gress, vurdere daylilies, Artemisia, bluestem og hostas. Ta kontakt med din lokale landbruket forlengelse kontor for spesifikke anbefalinger for ditt område.

Erosjonssikring


Den ugjennomtrengelig overflate av motorveier kan skape mye avrenning, vaske bort matjord og tillate forurensende å sive inn i vannskille. De rotsystemer av planter hjelpe holde jorda på plass og også hjelpe filtrere ut kjemikalier. Velg planter med dype, robuste rotsystemer. Hvis din lokale highway avdelingen ikke vil la deg plante trær eller busker, spør om du kan plante en lav voksende FORB. Native Urter generelt har dypere røtter og gi bedre erosjonssikring enn innført eller dyrkede arter. De fleste langs veien steder vil gjøre best med planter som er tørke tolerant, slik som lupin, mens dreneringsgrøfter vil dra nytte av sumpplanter som cattails.

Dyreliv Bekymringer


Selv om mange mennesker liker å plante hager å tiltrekke dyreliv til sine verft, er en veikant innstillingen ikke den beste plassen for det. Plante tykke busker og høyt gress langt unna veikanten slik at hjort og andre dyr prøver å krysse veien vil være mer synlig ved drivere før dyrene spranget ut i trafikken. Unngå å plante frukttrær som kan tiltrekke seg dyr ved siden av sterkt trafikkerte veier. På rolige landeveier med lite trafikk, eller i urbane omgivelser med lite dyreliv, kan dette være mindre av et problem.