Hovudside

Klima & korallrev

by Walther

Klima & korallrev

Klimaendringene har vært en hoveddriver i nedgangen av korallrev helse over hele verden. Med endringen kommer økt havtemperatur, havforsuring og koraller sykdom.

Varmere havtemperaturer


Globale havtemperaturer har økt 1,3 grader siden slutten av 19-tallet. Dagens prognoser si et hav temperaturøkning på 7,3 grader er mulig innen utgangen av dette århundret.

Økt Coral Disease


Coral sykdommer øker med økningen i havtemperaturen. Høyere temperaturer er knyttet til spredning av sykdomsfremkallende mikrober.

Korallbleking


Varmere havtemperaturer forårsake koraller stress, noe som kan resultere i en tilstand som kalles bleking. Når koraller er stresset, er det symbiotiske organismer som gir koraller sin farge ofte drevet bort. Koraller helse vil bare bli bedre hvis temperaturer og lysnivåer tilbake til det normale.

Økte Bleking Hendelser


Lokaliserte bleking hendelser er observert i ca 100 år, men store hendelser er på vei oppover. Siden 1979 har det vært flere store bleking episoder.

Havforsuring


Havet absorberer karbondioksid. Når karbondioksyd reagerer med sjøvann den produserer karbonsyre, og dermed redusere havets pH-nivå, og gjør det mer surt. Denne tilstanden forbruker karbonationer, som er avgjørende i å bygge de karbonat skjell i korall. Med økte nivåer av karbondioksid produsert av mennesker hvert år, vil havforsuring øke. Sin fulle implikasjonene er ennå ikke kjent, men økt forsuring vil gjøre det vanskeligere for koraller å bygge rev strukturer.

Rettsmidler


Mens effekten av stigende havtemperatur og forsuring kan reverseres med en reduksjon i verden klimagasser, kan det ta et århundre å se havet forhold tilbake til tilstanden de var i 20 til 30 år siden, før alarmene begynte om global oppvarming. I mellomtiden, til de primære skritt tar å støtte korallrev økosystemer innebære å redusere ikke-klimastressfaktorer til skjær, og dermed gi dem mer motstandsdyktighet mot de stigende temperaturer og forsuring. Eksempler på ikke-klimastressfaktorer er økologisk uholdbar fiske, landbaserte kilder til forurensning, og habitatødeleggelse forbundet med utvikling av kystområdene, ifølge NOAA Coral Reef Conservation Program.