Hovudside

Hvordan Transplant Blue Spruce

by Walther

Blå gran (Picea pungens), også kjent som Colorado blå gran og grønn gran, er en stor eviggrønt tre som kan nå 50 meter høy og 20 meter bred. Hvis du ønsker å transplantere en blå gran, ideelt sett, bør det når det er på mindre størrelse, slik som 6 meter eller kortere. Jo større treet er, jo større roten ballen du må grave opp, jo tyngre treet og jo mindre sannsynlig er det å overleve transplantasjon.

Bruksanvisning


•  Vann den blå gran med 1 til 2 inches av vann et par dager før du planlegger å transplantere det. Velg også en plantestedet i delvis eller full sol med jord som har god drenering. Blå graner tolerere de fleste grunnforhold.

•  Dig den nye hull som er minst dobbelt så stort og like dypt som roten ballen du kommer til å grave opp. For eksempel, dersom treet er 3 meter høy, er rotklumpen sannsynlig å være minst 14 inches i diameter. Slik at hullet må være minst 28 inches bred og 14 inches dyp.

•  Grav ned rundt den blå gran med en spade og skjære rett gjennom røttene. Størrelsen av rotklumpen du bør sikte på å få varierer med størrelsen på treet. En 3-fots blå gran bør ha minst en 14 tommers diameter roten ballen, ifølge North Dakota State University Extension horticulturist Ron Smith, og en 6-fots treet bør ha et minimum rot ball diameter på 22 inches.

•  Plasser treet inn i hullet og rett. Bære det ved rotklumpen eller ved stammen, nær bunnen. Fylle jord, stamping det ned lett som du går. Etterpå vanne gran med ca 1 cm vann og tilsett 3 inches av mulch å hjelpe treet bevare fuktighet, noe som er spesielt viktig for det første året som det blir gjenopprettet.

Tips og advarsler


  • Bruke tykke hagehansker og en langermet skjorte. Blå gran nåler er skarpe og nåler og saft kan irritere huden.
  • Knytte et bånd til treet til enten nord, sør, øst eller vestsiden. Legg merke til hvilken side båndet er på så treet står overfor samme retning når du plante det.
  • Ring din kraftselskap før grave et hull for å være sikker på at det ikke er noen underjordiske ledninger.