Hovudside

Life Cycle av en Wollemi Pine

by Walther

Life Cycle av en Wollemi Pine

Den Wollemi furu er et levende fossil som ble oppdaget i 1994 i New South Wales i Australia og er en av verdens mest sjeldne trær. Det er ikke en sann pine av Pinaceaea familien, men et bartre av Araucariaceae familien. Fossiler av bartrær svært lik den levende Wollemi furu har blitt funnet at datoen tilbake 200 millioner år. Kun 100 voksne planter er kjente i naturen sammen med ca 200 frøplanter. Den eldste levende Wollemi furu har fått tilnavnet kong Billy og er antatt å være over 1000 år gammel. Den høyeste kjente treet er 130 meter høy.

Reproduksjon


Den Wollemi furu er monoecious, noe som betyr at hver moden tre produserer både mannlige og kvinnelige kjegler. Kjegler vokse på de aller tuppen av greinene. Mann kjegler er tynne og rødlig mens kvinnelige kjegler som er båret på høyere grener, er rundere og enten grønn eller brun. Kjegler av begge kjønn først begynner å vokse i sommer og modnes i løpet av våren neste år når pollen er utgitt. Wollemi pines er vind bestøves men befruktning kan ikke skje før et år etter pollinering.

Frø


Wollemi furu frø er produsert inne kvinnelige kjegler vokser på modne grener. Hver hunn kjegle inneholder rundt 250 ovules men bare ca 10% av disse danner levedyktige frø. De ørsmå frø er bevinget og spredt over korte avstander med vind og over lengre avstander med flomvannet, og ved et uhell av fugler.

Alle frøene produsert av Wollemi pines synes å være genetisk identiske, noe som tyder på at på et tidspunkt i den siste tiden arten gikk gjennom en alvorlig befolkning flaskehals.

Seed Predasjon


Observasjon i naturen har avdekket at opptil 37 prosent av levedyktige Wollemi furu frø blir spist av fugler som Crimson rosella papegøye Platycercus elegans og små pattedyr.

Spiring


Frø av Wollemi furu spire ved temperaturer på 75-86 grader F. forutsatt at de er utsatt for en periode med lave temperaturer på mindre enn 50 grader F. I naturen Wollemi furu frøene spirer om våren og også på sensommeren og høsten.

Vekst


Frøplanter i naturen synes å være svært langsom vekst, med innledende vekst på mindre enn en tomme per år, selv om dette ikke fremskynde som planten blir større. Dette er kanskje en tilpasning til den Wollemi furu naturlige skog habitat og lar spirene å overleve i mange år før en voksen tre faller og en plass åpner opp i kalesjen for spirene til å vokse til. Unge dyrket trær, som vokser raskere enn Wild Ones, har produsert kvinnelige kjegler etter bare åtte år.

Vegetative Reproduksjon


Arten har den sjeldne evnen til blant bartrær å knopp ny vekst fra gamle stammer og greiner. I vill, nesten alle de voksne Wollemi furutrær er multi-stammet. Dette kan tenkes å danne separate anlegg hvis separert fra det opprinnelige anlegget. Dette selv coppicing evne har tillatt arten å overleve naturlig forstyrrelse fra rockfalls og branner.