Hovudside

Hvordan Carnation Planter Få Mat & Food Color?

by Walther

Hvordan Carnation Planter Få Mat & Food Color?

En favoritt eksperiment blant realfagslærere er farging av nelliker. Dette eksperiment viser måten en plantens karsystem funksjoner. Den langstilket nellik blomst bruker sine vaskulære vev til å transportere vann som inneholder fargestoff gjennom stammen av anlegget og inn i kronbladene, deponerer fargestoffet når vannet er tapt gjennom transpira.

Vaskulære vev


Nelliker er karplanter. Å være karplanter, de bruker et system av spesielle vev kalt xylem og phloem å bidra til å trekke og distribuere vann og næringsstoffer i hele anlegget. Disse vaskulære vev begynne på røttene og forlenge gjennom hele anlegget, som avsluttes ved porene ligger på blader og blomster. Disse porer, de stomates, bidra til å regulere det innvendige trykk av karplanter.

Xylem og barken


Xylem og barken er de spesialiserte vev som karplanter bruker for å transportere næringsstoffer og vann gjennom hele anlegget. Xylem er ansvarlig for transport av vann og mineraler, og barken er for transport av næringsstoffer som stammer fra fotosyntesen. Margen kan beskrives som rør som begynner ved roten og ender ved de stomates, hvor overskudd av vann transpired ut i atmosfæren. De stomates regulere den innvendige vanntrykket i karplanter ved å åpne og lukke som trykket inne i plante endringer. Barken er en annen type system; det er en aktiv transport som fungerer ved hjelp av plasmamembraner. I motsetning til xylem, som starter ved røttene og passivt tillater osmotisk trykk for å trekke vann og mineraler oppover, fungerer barken fra bladene utover, aktivt sender næringsstoffer uansett hvor de er mest behov innenfor anlegget.

Transpirasjon og trykk


Karplanter har utviklet en måte å snylte vann fra røttene til bladene og blomstene ved hjelp osmotisk trykk. De tørrere deler av anlegget, som er formodentlig høyere på planten enn de våtere områder, tiltrekke tilgjengelig fuktighet og noen mineraler, som gjødsel, som er oppløst i vannet. Transpira skjer når fuktighet når de stomates på slutten av systemet, i blader og blomster av en plante. Når kombinert med osmotisk trykk, skaper transpira en slepebåt som trekker vann opp gjennom anlegget.

Farging Nelliker


Farging nelliker er en stor vitenskap eksperiment for folk som ønsker å bedre forstå hvordan vannet beveger seg gjennom planter. Det er noen triks for å få optimale resultater fra nelliker, fargestoff og vann. Bruk først sure mat fargestoffer, som de pleier å fungere best. Prewilted blomster tendens til å ta fargestoff lettere, så pass på å kjøle dine nelliker til de er slapp. Recut stammer under vann før farging. Dette fjerner all luft blokkering i xylem forårsaket av Wilting og kan redusere farging tid fra 60 minutter for en uncut stammen til rundt to minutter for en nyklipt stilk.